VIDEO - UPDATE: Explozii în Kiev și alte orașe mari din Ucraina - Vladimir Putin a ordonat invazia militară

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

Feb 24, 2022 - 06:21
Feb 24, 2022 - 11:24
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - UPDATE: Explozii în Kiev și alte orașe mari din Ucraina - Vladimir Putin a ordonat invazia militară

UPDATE  11:13 Armata ucraineană a anunțat că a ucis 50 de „ocupanți ruși” în regiunea Lugansk, potrivit unui comunicat citat de AFP. Termenul „ocupanți ruși” poate desemna atât soldați ruși cât și separatiști proruși, notează AFP.

UPDATE  11:10 

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, susține că armata țării sale, o aliată a Moscovei, nu a luat parte la invazia lansată de Rusia în Ucraina. Declarațiile vin în contextul în care Kievul acuză că Rusia folosește teritoriul Belarusului pentru invazie.

UPDATE 9:50

Șapte persoane au murit până acum în bombardamentul Rusiei, a anunțat poliția ucraineană, citată de BBC.

Șase oameni au murit în atacul asupra unei unități militare din Podilsk, în afara Odesei.

Alte șapte persoane au murit, iar 19 persoane sunt dispărute.

Un om ar fi murit la Mariupol.

Toate acestea sunt informații ale autorităților ucrainene, dar sunt preliminare și deocamdată greu de verificat. Oficialii ucraineni au mai transmis informații pe care tot ele le-au dezmințit apoi.

UPDATE 09:39

Momentul în care o rachetă rusească lovește un aeroport din vestul Ucrainei, la 100 de km de granița cu România

UPDATE 9:15

Ziarul rus independent Novaya Gazeta, la care a lucrat și ziarista Anna Politkovskaya înainte de a fi asasinată în 2006 pentru anchetele ei jurnalistice împotriva corupției din Federația Rusă, scrie că discursul video din zorii zilei de joi, în care Vladimir Putin a anunțat invadarea Ucrainei, a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie.

Publicația rusă a descoperit acest lucru analizând metadatele fișierului video postat de Kremlin pe rețelele sociale.

UPDATE 8:30

CNN a asistat, prin intermediul unei transmisiuni video, la momentul în care trupe şi o coloană de vehicule militare intrau în Ucraina printr-un punct de frontieră cu Belarus.

Imaginile erau de la punctul de frontieră Senkivka, Ucraina - Veselovka, Belarus.

Coloana a fost văzută intrând în Ucraina în jurul orei locale 6:48.

În ultimele săptămâni, Rusia a comasat un număr semnificativ de trupe, vehicule militare şi tancuri în Belarus, aproape de frontiera cu Ucraina.

În această perioadă, Rusia şi Belarus au desfăşurat exerciţii militare comune.

UPDATE 8:14

Ucraina susține că armata sa a doborât joi dimineața, 24 februarie, cinci avioane și un elicopter militare ruse. Acestea au fost distruse în estul țării.

"Cinci avioane şi un elicopter ale agresorului au fost doborâte", a indicat Statul Major al armatei ucrainene într-un comunicat.

UPDATE 8:10

Bursa de la Moscova a anunțat joi că a suspendat tranzacționarea pe toate piețele sale, până la o nouă notificare, conform CNN.

UPDATE 8:08

Cancelarul Germaniei Olaf Scholz a reacționat și el pe twitter, afirmând că trăim o zi întunecată a istoriei Europei. ”Rusia trebuie să înceteze imediat acțiunile militare”.

UPDATE 8:00

„Infrastructurile militare, sistemele de apărare aeriană, aerodromurile militare și aviația forțelor armate ucrainene vor fi stopate cu arme de înaltă precizie”, a declarat Ministerul rus al Apărării, citat de agenția TASS, potrivit Hotnews.


UPDATE 7:15

Orașele în care s-au auzit bombardamente (listă întocmită de CNN):

Kiev - Reporterii CNN au auzit explozii din partea de est, în direcţia aeroportului internaţional din oraş. Pe reţelele socile, mai mulţi utilizatori au auzit explozii în regiunea Borispil, din estul Capitalei, unde se află aeroportul. CNN nu are confirmări că a fost vizat aeroportul.

Harkov -O echipă CNN a auzit o serie de explozii puternice.

Kramatorsk: Două persoane din oraş, aflat la aproximativ 120 de kilometri nord de regiunea separatistă Doneţk au declarat CNN că au auzit cel puţin două explozii masive.

Nipru: Un localnic din acest oraş a declarat CNN că a auzit câteva explozii

Mariupol: Doi locuitori au declarat CNN că au auzit explozii la est de oraş, localizat în sud-estul ţării.

Odesa: O echipă CNN a auzit două serii de explozii, la interval de 20 de minute

Zaporojie: O echipă CNN a declarat că a auzit cel puţin o explozie, la distanţă

Știre inițială
Explozii puternice au fost auzite joi în oraşul portuar Mariupol, în estul Ucrainei, la scurt timp după ce Vladimir Putin a anunţat o operaţiune militară împotriva Ucrainei, potrivit unor jurnalişti de la AFP.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Din punctul său de vedere, acţiunile Rusiei reprezintă auto-apărare în faţa ameninţărilor şi a unor probleme mai mari decât cele actuale.

Focuri de armă au fost auzite joi în apropierea aeroportului Boryspil din Kiev, precum şi mai multe explozii în alte locuri din capitala ucraineană, la scurt timp după ce Rusia a anunţat o operaţiune militară în Ucraina, a informat agenţia de ştiri Interfax, citând presa locală, transmite Reuters.

Doi reporteri, Reuters şi Fox News, au auzit o serie de zgomote îndepărtate puternice, asemănătoare cu tiruri de artileriei în Kiev la primele ore ale dimineţii de joi, la câteva minute după ce preşedintele Vladimir Putin a declarat că a autorizat o operaţiune armată specială în Ucraina.

ORA 4:59

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi o operaţiune militară în Ucraina pentru a apăra separatiştii din regiunea Donbas, situată în estul ţării, informează AFP şi Reuters.

"Am luat decizia pentru o operaţiune militară", a spus Vladimir Putin într-o declaraţie surpriză la televizor, cu puţin timp înaintea orei 03:00 GMT.

Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene "să depună armele" şi a promis să contracareze orice interferenţă străină în operaţiunea rusă în Ucraina.

Vladimir Putin a indicat că responsabilitatea pentru orice vărsare de sânge va fi pe conştiinţa regimului ucrainean, iar răspunsul va fi instantaneu dacă cineva încearcă să confrunte Rusia.

Preşedintele Rusiei s-a adresat militarilor ucraineni spunându-le că părinţii şi bunicii lor nu au luptat "pentru ca voi să puteţi ajuta neo-naziştii". El a adăugat că doreşte să încerce să demilitarizeze şi să "de-nazifice" Ucraina.