Viktor Orban, răspuns după ce Volodimir Zelenski l-a întrebat dacă știe ce se întâmplă la Mariupol: „Ungaria este pe primul loc pentru noi”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reiterat vineri că nu va furniza armament Ucrainei și nici nu va susține sancțiunile în sectorul energetic impuse de Occident Rusiei, solicitare făcută de președintele Volodimir Zelenski.

Mar 25, 2022 - 20:13
Urmărește-ne peGoogle news
Viktor Orban, răspuns după ce Volodimir Zelenski l-a întrebat dacă știe ce se întâmplă la Mariupol: „Ungaria este pe primul loc pentru noi”
Foto: Viktor Orban/ Facebook

Viktor Orban a subliniat din nou că astfel de solicitări sunt împotriva intereselor Ungariei.

Nu permitem ca Ungaria să fie împinsă în război, așa că nu trimitem soldați sau arme în Ucraina. Ungaria este pe primul loc pentru noi!”, a scris premierul maghiar, Viktor Orban pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, secretarul de presă al premierului, Bertalan Havasi, a explicat că, dacă țara sa va opri livrările de țiței și gaze, familiile maghiare vor fi obligate să suporte costurile războiului. Acesta a subliniat că aproximativ 85% dintre gospodăriile din Ungaria folosesc gaze pentru încălzire, iar 64% din importurile de ţiţei ale Ungariei vin din Rusia.

Vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor la adresa sectorului energetic rusesc în toate forumurile internaţionale”, a afirmat Havasi, potrivit presei internaționale.

Reacțiile oficialilor de la Budapesta vin după ce președintele Volodimir Zelenski i s-a adresat direct premierului Ungariei, la summitul de la Bruxelles de joi, acesta fiind considerat unul dintre cei mai apropiaţi lideri UE ai lui Vladimir Putin.

Ascultă, Viktor, ştii ce se întâmplă la Mariupol? Vreau să fiu deschis, o dată pentru totodeauna. Tu trebuie să decizi singur cu cine eşti”, i-a spus Zelenski.

Ungaria este singurul stat membru UE vecin cu Ucraina care a refuzat să-i livreze armament şi să permită tranzitul pe teritoriul ungar al unor livrări de armament către teritoriul ucrainean.

Potrivit lui Orban, aproximativ 85% din gazele naturale şi peste 60% din petrolul din Ungaria provin din Rusia.

Până în prezent, peste 1 milion de refugiați ucraineni au ajuns pe teritoriul Ungariei. De asemenea, guvernul de la Budapesta a trimis ajutoare în valoare de 5,4 milioane de euro, a amintit și purtătorul său de cuvânt.

Sursa: Ziare.com