VIDEO: Ziua Veteranilor, sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului

Ziua Veteranilor este sărbătorită joi, 11 noiembrie, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații, prin organizarea unor ceremonii militare și religioase, în format restrâns și cu respectarea măsurilor de prevenire a transmiterii virusului SARS-CoV-2, adaptate regulilor privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19 stabilite la nivel central și local, anunță biroul de presă al MApN.

Noi 11, 2021 - 13:30
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Ziua Veteranilor, sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Eroilor din Parcul Tineretului

Astfel de ceremonii vor avea loc și în teatrele de operații în care sunt, în prezent, militari români.

În București, la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României situat în Parcul Tineretului a avut loc o ceremonie militară și religioasă și au fost depuse coroane de flori. Din cauza pandemiei de coronavirus ceremonia s-a desfășurat fără public. 

Tot cu prilejul Zilei Veteranilor, Direcția informare și relații publice, cu sprijinul categoriilor de forțe ale armatei și al Comandamentului forțelor întrunite, lansează pagina din internet dedicată misiunilor externe la care au luat parte militari ai Armatei României. Aici sunt prezentate, pe secțiuni, misiunile și operațiile aflate în curs de desfășurare, cum ar fi cele din Polonia, Kosovo, Bosnia și Herțegovina sau Marea Mediterană, precum și cele deja încheiate – Afganistan, Irak.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În perioada 1996-2021, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 200 au fost răniţi.

MApN