VIDEO - Salariu de 1000 de euro pentru un ofițer debutant al Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI: „Doi, trei ani de zile sunt mulțumiți”

Andrei Oprina este directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate (ITA) din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI) și a fost invitatul din această săptămână, în podcastul SRI, ”Top (ne)Secret”.

Feb 8, 2022 - 21:23
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Salariu de 1000 de euro pentru un ofițer debutant al Institutului pentru Tehnologii Avansate din SRI: „Doi, trei ani de zile sunt mulțumiți”
Foto: Captură Video

Omul cu firele, omul tehnic, omul cu soft-urile, omul cu hardware-ul” și, nu în ultimul rând,matematicianul Andrei Oprinalucrează de 16 ani în SRI, fiind și absolvent al Facultății de Matematică şi Informatică, și, așa cum a precizat chiar el „licenţiat şi în matematică, şi în informatică”.

Directorul ITA a oferit informații despre activitatea acestui institut, despre provocările tehnologice actuale care „obligă” Serviciul Român de Informații să se modernizeze în permanență, dar și despre o neștiută „legătură” cu seria de filme „James Bond”.

ITA este, practic, institutul ai cărui specialiști îmbină tehnologiile ultraperformante cu analizele de laborator de tip ”forensic”, iar SRI – spune Andrei Oprina – este în România „cea mai tehnologizată instituție. Avem tehnologii în Serviciul Român de Informații după care râvnesc toți ceilalți. Dezvoltate intern”.

În timpul unei astfel de discuții nu putea lipsi, firește, subiectul „salarizare”, iar directorul ITA a dezvăluit cât câștigă un ofițer debutant care se angajează în institut.

Pentru un timp, aceștia sunt mulțumiți, dar după aceea „cresc pretențiile”, cu atât mai mult cu cât fiecare dintre ei are propriile probleme personale și dorințe.

1000 de euro pentru un debutant. Ceea ce este interesant acum este că, cam la doi, trei ani de zile, când ei realizează potenţialul şi realizează ce fac, încep să aibă pretenţii, corect, din ce în ce mai mari. De atunci începe greul. Doi, trei ani de zile sunt mulţumiţi.

Sunt mulţumiţi că au venit în Serviciul Român de Informaţii, sunt mulţumiţi că au venit într-o entitate tehnică de top, sunt mulţumiţi că au resurse, că au proiecte interesante, dar, la un moment dat, când încearcă şi ei să-şi facă o viaţă, să îşi cumpere o casă, nu ştiu, sunt foarte multe probleme personale ale fiecăruia, cam după 3 ani de zile încep problemele cu ei”, recunoaște Andrei Oprina, directorul ITA.

Într-o astfel de „branșă”, este foarte adevărat că trebuie pus accent permanent pe „calitatea umană”, precizează Andrei Oprina, iar „creierele” pot fi ajutate financiar, existând astfel de „mecanisme legale”.

Perspectivele salariale, pe termen lung, nu pot fi neglijate, chiar dacă oamenii care intră în structura ITA sunt conștienți și de „misiunea lor”.

Trei ani, „cam asta este media pe care o sesizez în momentul de faţă ceea ce se întâmpla mult mai târziu înainte. Există însă mecanisme, chiar şi financiare, legale, prin care putem anumite creiere, cum le spui tu, să le ajutăm un pic mai bine din perspectiva salarială. Deci ne descurcăm din perspectiva asta, să ştii, până la urmă.

Ne descurcăm. Calitatea umană e foarte importantă şi faptul că ei înţeleg de ce vin în Serviciul Român de Informaţii şi care e misiunea lor. Ştiu că pare ciudat…”, mai spune directorul Institutului pentru Tehnologii Avansate din cadrul SRI.