VIDEO: Lovitură de stat în Burkina Faso - Armata a preluat puterea, granițele au fost închise

Puterea în Burkina Faso a fost preluată de Armată luni, 24 ianuarie. După înlăturarea preşedintelui Roch Marc Christian Kabore, Constituția a fost suspendată, iar guvernul și adunarea națională au fost dizolvate.

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Lovitură de stat în Burkina Faso - Armata a preluat puterea, granițele au fost închise
Foto: Captură Video Youtube/ France24

De asemenea, Armata a anunțat și închiderea granițelor.

Anunţul, semnat de locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba şi citit de un alt militar la televiziunea de stat, a precizat că preluarea puterii s-a desfăşurat fără violenţă şi că persoanele reţinute se află într-un loc sigur.

Declaraţia a fost făcută în numele unei entităţi nemaiîntâlnite până acum, Mişcarea Patriotică pentru Salvgardare şi Restaurare sau MPSR, acronimul său în limba franceză.

MPSR, care include toate secţiile armatei, a decis să pună capăt astăzi funcţiei preşedintelui Kabore”, se arată în comunicat.

Acesta a citat deteriorarea situaţiei de securitate şi ceea ce a descris ca fiind incapacitatea lui Kabore de a unifica naţiunea şi de a răspunde eficient la provocările cu care se confruntă.

Anunţul armatei a venit după două zile de confuzie şi teamă în capitala Ouagadougou, unde duminică au avut loc focuri de armă intense în taberele armatei, soldaţii cerând mai mult sprijin pentru lupta lor împotriva militanţilor islamişti.

Luni nu se ştia unde se află Kabore, după ce în zona din jurul reşedinţei sale s-au auzit în timpul nopţii focuri de armă puternice.

Anterior, partidul lui Kabore a anunţat că acesta a supravieţuit unei tentative de asasinat, dar nu a oferit detalii.

Înainte de declaraţia armatei, Uniunea Africană şi blocul vest-african ECOWAS au condamnat ceea ce au numit o tentativă de lovitură de stat în Burkina Faso, afirmând că au considerat armata responsabilă pentru siguranţa lui Kabore.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a ”condamnat cu fermitate, luni,lovitura de stat” militară din Burkina Faso, cerându-le autorilor acesteia ”să depună armele” şi să protejeze ”integritatea fizică” a preşedintelui Roch Marc Kabore.

În textul citit de purtătorul său de cuvânt, şeful ONU s-a declarat ”preocupat în special de soarta şi securitatea preşedintelui (...) în urma loviturii de stat comise la 23 ianuarie de către părţi ale forţelor armate”, relatează AFP.

Secretarul general al ONU, care denunţă cu regularitate ”epidemia de lovituri de stat” care afectează lumea actuală, urmăreşte ”cu profundă îngrijorare” evoluţiile din Burkina Faso, a adăugat purtătorul de cuvânt Stephane Dujarric. Acesta ”face apel la toţi actorii să dea dovadă de reţinere şi să aleagă dialogul” pentru a rezolva criza din Burkina Faso, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Sursa: Ziare.com/ France24