VIDEO: Importantă clădire simbolică din Iași, dărâmată după un aviz de „reparații capitale”

Clădirea a fost demolată pe data de 19 aprilie 2022, având o istorie de peste 300 de ani în spate, fiind vizitată de-a lungul vremii de personaje importante. Autorizaţia emisă de primărie nu era de demolare, ci de „reparaţii capitale”

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Importantă clădire simbolică din Iași, dărâmată după un aviz de „reparații capitale”
Foto: Captură Video Ziarul de Iași

În decembrie 2021, autoritățile au aprobat un plan de modernizare a hanului, potrivit Ziarul de Iași.

Proiectul include, printre altele, reparaţii capitale, extinderea hanului și amenajarea unor parcări, durata lucrărilor fiind estimată la doi ani.

În imediata apropiere a hanului ar urma să se construiască și un hotel.

Clădirea nu este monument istoric, fiind încadrată în categoria C, clasa III de importanţă.

Hanul are o istorie veche, fiind atestat înainte de 1700.

Prima mențiune documentară datează din perioada anilor 1675-1680, într-un act de judecată prin care doi negustori armeni ajunși în fața preotului-paroh dezbăteau tocmai arendășia hanului Trei Sarmale.

Hanul a devenit cunoscut după ce i-au trecut pragul mai mulți oameni de cultură, printre care Vasile Alecsandri, Ion Creangă, Mihai Eminescu, Emanoil Bardasare, Octav Băncilă sau Mihai Codreanu.

Denumirea hanului provine de la faptul că trecătorii intraţi în han erau serviţi cu câte trei sarmale.

Hanul s-a aflat în propietatea Mănăstirii Socola, în 1863 a fost trecut în cea a Primăriei municipiului Iași, care l-a vândut, iar în 1948 a fost naționalizat de comuniști. În 1969, clădirea, care era o ruină, a fost trecută în administrarea Oficiului Național de Turism (ONT). În 1970 a fost demolat, fiind reconstruit la o dimensiune de trei ori mai mare decât cel anterior.

După Revoluția din decembrie 1989, hanul a devenit proprietatea SC Turism Moldova SA. Urmașii ultimului proprietar au acționat în instanță societatea, cerând restituirea lui.

Imobilul a fost readus printr-o hotărâre judecătorească din 2005 în proprietatea moştenitorilor de drept, Magda Chiosac şi Rodica şi Grigore Luca, copiii lui Dumitru Luca, potrivit ziarulevenimentul.ro, citat de Ziare.com.

După ce a fost scos la licitație de SC Turism Moldova SA, hanul nu și-a găsit cumpărător și a zăcut în paragină mai mulți ani.

Demolarea clădirii a stârnit deja un val de reacţii negative în mediul online, iar miercuri după-amiază, primarul Mihai Chirica va aduce lămuriri cu privire la ceea ce se va întâmpla pe locul clădirii cunoscute în toată Moldova. Poliţia Locală s-a autosesizat cu privire la demolarea clădirii şi sunt efectuate verificări cu privire la documentaţia de urbanism.

Reparaţii capitale, refuncţionalizare, extindere Han Trei Sarmale, amenajare parcări, sistematizare incintă, împrejmuire teren proprietate”, se arată în autorizaţia 750/2021, emisă de Primăria Iaşi. În actul oficial nu se găsește niciun cuvânt, însă, despre demolare.