VIDEO - Germania: Ceremonie de rămas bun, la sediul Ministerului Apărării din Berlin, pentru cancelarul Angela Merkel

Cancelarul Angela Merkel a exprimat recunoştinţă, în discursul rostit cu ocazia ceremoniei organizate la finalul mandatelor, pentru onoarea de a fi condus Germania timp de 16 ani.

Dec 3, 2021 - 09:44
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Germania: Ceremonie de rămas bun, la sediul Ministerului Apărării din Berlin, pentru cancelarul Angela Merkel

Timp de 16 ani, Angela Merkel a ocupat postul de cancelar al Germaniei. Armata şi-a luat rămas bun de la ea în cadrul unei ceremonii organizate la Berlin. În zilele următoare va fi instalat noul cancelar - Olaf Scholz.

Pe 2 decembrie, la sediul Ministerului Apărării din Berlin, Armata Germaniei a organizat un ceremonial prilejuit de finalizarea mandatului de cancelar al Angelei Merkel.  

Cancelarul a ales pentru acest eveniment trei cântece interpretate de fanfara militară: un imn creştin, un vechi şlagăr melancolic şi o piesă punk din 1974, văzută la acea vreme drept o critică la adresa republicii socialiste în care Angela Merkel şi-a trăit tinereţea, informează Digi24 și Adevărul.

În timpul ceremoniei, la care au participat 200 de invitaţi, Merkel a fost surprinsă lăcrimând.

Au fost de faţă oficiali de rang înalt, inclusiv preşedintele Frank-Walter Steinmeier, dar şi oameni obişnuiţi. 

"Când stau astăzi în faţa dumneavoastră, am în primul rând recunoştinţă şi mă simt umilă, pentru funcţia pe care am putut să o deţin atât de mult timp.

Vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o", a afirmat Angela Merkel.

Angela Merkel a mulţumit personalului medical implicat în îngrijirea persoanelor bolnave de COVID-19. "Meritaţi mulţumiri speciale şi cea mai mare apreciere", a subliniat Angela Merkel.

"Cei 16 ani în care am fost cancelar au fost plini de evenimente şi de provocări. M-am confruntat cu provocări atât la nivel politic, cât şi personal, dar, în acelaşi timp, am şi un sentiment de împlinire", a spus Angela Merkel, amintind de criza financiară din 2008 şi de afluxul de imigranţi extracomunitari din 2015.

"Pandemia din ultimii doi ani arată cât de importantă este încrederea în politicieni, în ştiinţă şi în discursul social, dar şi cât de fragilă poate fi această încredere. Democraţia noastră înfloreşte în funcţie de capacitatea de a ne examina şi a ne corecta, depinzând de echilibrul între interese şi de respectul reciproc. Democraţia trăieşte din solidaritate şi încredere", a subliniat Angela Merkel.

Mandatul Angelei Merkel se va încheia peste câteva zile, când va fi instalat în funcţia de cancelar Olaf Scholz, susţinut de coaliţia formată de Partidul Social-Democrat (SPD), Alianţa '90/Verzi şi Partidul Liber-Democrat (FDP).