VIDEO: Gala premiului național de poezie „Mihai Eminescu” pentru debut a fost ștearsă de pe internet, după ce o tânără a recitat un poem cu aluzii sexuale

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a şters deliberat de pe pagina sa de Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut, după ce una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie „care conţine cuvinte licenţioase”.

Ian 16, 2022 - 14:47
Ian 16, 2022 - 17:02
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Gala premiului național de poezie „Mihai Eminescu” pentru debut a fost ștearsă de pe internet, după ce o tânără a recitat un poem cu aluzii sexuale
Foto: Captură Video

Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" a şters de pe pagina sa de Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut, după ce una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie cu un pronunţat conţinut sexual.

Cătălina Stanislav a citit, în timpul galei, poezia "Gwyneth Paltrow şi cu mine", care conţine, în opinia juriului, un limbaj licenţios.

După ce imaginile video au apărut în presa locală, conducerea memorialului de la Ipotești a decis să şteargă întreaga filmare.

Mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el

și până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbește

mă gândesc că și eu vreau să merg la baie,

doar că mă tem să nu-mi pună ceva în băutură

pare destul de ok, dar zice că se masturbează când îl întreb ce face, adică ce job are

lucrează în IT

pe aproape, mă gândesc, dar nu spun

eu le studiez pe cele care ne-au ajutat să ne câștigăm dreptul la vot, condus, la a ne folosi vaginul pentru altceva

în afară de născut copii, reproducere, uneori candidoză", sunt o parte dintre versurile poeziei.

Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării”, a anunţat Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, pe pagina sa de Facebook.  

Mi-a fost greu să fiu coerentă ieri sau să îmi găsesc cuvintele și nici acum nu știu dacă fac alegerea corectă scriind asta sau răspunzând în vreun fel. Nu îmi place să atrag atenția asupra mea, nu sunt combativă și nici conflictuală, dar nici nu tac în fața unui lucru nedrept”, a scris tânăra poetă pe pagina sa de Facebook.

Am ales să citesc unul dintre poemele din cartea mea care îmi e printre cele mai dragi și n-o să încerc să îl explic acum, dar e un poem fix despre momentul ăla de după ce te trezești singură într-o lume nedreaptă și deseori periculoasă. Doar că-mi place să mă joc și sunt norcoasă și privilegiată că pot să fac asta, că pot să scriu despre pizza unsuroasă, Gwyneth Paltrow și sex nereușit (sincer, mă îndoiesc că lui Eminescu îi era străin sexul nereușit) în același poem care vorbește și despre temeri și gânduri foarte reale și prezente în viețile tuturor femeilor pe care le cunosc. Am ales să citesc acest poem fix pentru cuvântul cu asterisc, pentru că a fost revoltătoare toată această experiență și doar așa mi-am găsit curajul să o zic. Că literatura se face cu toate cuvintele și alte lucruri din astea știm cu toții”, a mai transmis Cătălina Stanislav.

Potrivit Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”, situaţia de anul acesta nu este singulară, după ce în 2018, la Botoşani a fost declanşat un scandal după ce poeta Medeea Iancu a ales să prezinte în cadrul aceluiaşi eveniment o poezie similară. 

Premiul Naţional de Poezie “Mihai Eminescu” - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii “Mihai Eminescu”, a revenit  anul acesta tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul “Jumătate din viaţa mea de acum”.