VIDEO - Ce se întâmplă dacă refuzi să semnezi procesul verbal: „Dacă ai semnat, nu înseamnă că recunoști fapta”

Tavi Perțea, un polițist din Bihor, urmărit pe Youtube de peste 100.000 de persoane, a realizat un vlog în care explică ce se întâmplă în momentul în care un șofer refuză să semneze procesul-verbal de contravenție.

Noi 29, 2021 - 10:11
Noi 29, 2021 - 10:11
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO - Ce se întâmplă dacă refuzi să semnezi procesul verbal: „Dacă ai semnat, nu înseamnă că recunoști fapta”

Potrivit polițistului, mulți dintre șoferi refuză să semneze procesul-verbal considerând că prin asta se răzbună pe polițist, care va suporta consecințe din partea șefilor dacă un contravenient a refuzat să semneze procesul-verbal de contravenție.

În momentul în care cel care este sancționat refuză să semneze procesul-verbal, polițistul nu suportă nicio consecință”, explică polițistul Tavi Perțea.

Polițistul mai arată că „dacă ai semnat, nu înseamnă că recunoști fapta”.

„Dacă semnezi, semnezi de luare la cunoștință a celor consemnate și de comunicare a procesului-verbal”, a explicat polițistul, care aduce ca argument în acest sens prevederile legale: „Dacă agentul constatator aplică și sancțiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta se înmânează contravenientului, făcându-se mențiune în acest sens în procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire”.

Deci, contravenientul va semna de primire, nu de recunoaștere a faptei”, a subliniat polițistul.

Potrivit polițistului, în momentul în care contravenientul refuză să semneze procesul-verbal de contravenție, acest lucru trebuie confirmat de un martor asistent.

Martorul asistent trebuie să constate refuzul de a semna procesul-verbal, nu trebuie să fie martor ocular care să fi văzut săvârșirea contravenției”, a mai explicat Tavi Perțea.

Polițistul a mai arătat că, în cazul în care șoferul refuză să semneze procesul-verbal, acesta se comunică prin poștă, iar termenul în care sancțiunea poate fi contestată în instanță curge din momentul comunicării amenzii.

Singura situație în care este recomandată refuzarea semnării procesului-verbal este atunci când nu ai bani să plătești amenda. Dacă iei salariul în 15 și ai primit o amendă în 20, refuzi să semnezi pe loc, îi spui polițistului respectuos că vrei să ți se comunice prin poștă”, a mai explicat polițistul.

Ziare.com