VIDEO: Angela Similea împlinește astăzi 75 de ani - Mama ei și-a dorit ca artista să aibă „o meserie decentă“

Una dintre cele mai iubite doamne din muzica ușoară românească împlinește astăzi 75 de ani.

Iul 9, 2021 - 10:26
Iul 9, 2021 - 23:45
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: Angela Similea împlinește astăzi 75 de ani - Mama ei și-a dorit ca artista să aibă „o meserie decentă“

Născută pe 9 iulie 1946 în comuna 1 Decembrie, Ilfov, România, Angela Similea a fost cel mai mare dintre cei trei copii ai cuplului Petre și Gherghina Similea.

Încă din copilărie și-a manifestat atracția față de muzică, când, deși foarte timidă, obișnuia să cânte atunci când călătorea cu tramvaiul, spre disperarea mamei sale, care încerca mereu să o facă să se oprească. Ca și adolescentă, severitatea mamei, precum faptul că nu o lăsa să iasă la ceai alături de prietenele ei i-a provocat un complex de inferioritate.

O mare influență în alegerea carierei de cântăreață a fost când a asistat pentru prima dată la un concert al Mariei Tănase. Totuși, din cauza refuzului categoric al mamei de a o lăsa să urmeze o carieră care nu-i oferea siguranță materială, spunându-i că trebuie sa aibă o „meserie decentă”, a vrut să urmeze o facultate de medicină pentru a deveni medic pediatru.

În timpul liceului, profesorul de muzică Marin Teofil i-a descoperit talentul, îndrumând-o către compozitorul George Grigoriu, care conducea atunci ansamblul UTC. Acesta a stabilit ca Angela Similea să ia lecții de canto cu Florica Orăscu, care a lucrat cu mulți alți interpreți din aceeași generație precum Aura Urziceanu, Dida Drăgan, Mihai Constantinescu și Olimpia Panciu. Deoarece Florica Orăscu a considerat că viitoarea artistă avea o voce „prea cristalină” i-a recomandat să se apuce de fumat pentru a căpăta gravitate. După o perioadă relativ scurtă, vocea Angelei Similea s-a maturizat, coborând și devenind mai profundă.

Începe să cânte în 1965 în mișcarea de amatori, afirmându-se în cadrul Festivalului artiștilor amatori, obținând locul III cu piesa „Câmpia sub lună” de V. Veselovski, obținând apoi premiul I la concursul Primăvara bucureșteană.

Primul succes îl obține odată cu premiul II de la Festivalul Internațional „Cerbul de aur”, din 1970, când a obținut primul premiu - Cerbul de Argint. La televiziune debutează în cadrul emisiunii-concurs Emoții în premieră cu melodiile Așa ești tu și Guantanamera.



În 1971 lansează șlagărul lui George Grigoriu Amurgul, cu care va obține premiul special al juriului la concursul Ancora Decinului din Cehoslovacia.

În 1972, la Festivalul Orfeul de aur din Bulgaria, obține locul II cu melodia Tu ești primăvara mea de Florin Bogardo.

În 1981 intră în distribuția musicalului Corina realizat de compozitorul Edmond Deda și Cella Tănăsescu după Jocul de-a vacanța (Mihail Sebastian), apoi Fratele meu, Charles (după comedia Școala bârfelilor de Richard Rinsley Sheridan) și Adio femei.

În 1977, cântăreața obține premiul I la Festivalul Mamaia pentru Un albastru infinit, compusă de Marcel Dragomir.

În 1985 apare în filmul Rămășagul regizat de Ion Popescu Gopo.

De-a lungul carierei a reușit să colaboreze cu unii dintre cei mai mari și mai buni compozitori români: Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Marius Țeicu, Jolt Kerestely, Temistocle Popa.

Melodia "Să mori de dragoste rănită", compusă de Marcel Dragomir, pe versurile lui Aurel Storin, a fost declarată "melodia secolului al XX-lea" de către public, cu ocazia galei organizate de TVR 2, în 2000.

În 2005, Angela Similea a revenit pe piața muzicală, după zece ani de absență, cu un nou album, intitulat „Lumea mea”, realizat de Ovidiu Komornyik.

În anul 2003, într-un turneu in Germania, Ovidiu Komornyik mi-a propus o colaborare în vederea realizării unui album. Fondul era prielnic: acumulasem mult dor de cântec și adunasem suficientă «ocară» din partea publicului, care ma dojenea pentru «abandon». Așa ca am pornit lucrul și, exact dupa nouă luni, s-a nascut «Lumea mea». O dată cu aceasta am revenit pe scena, iar publicul m-a așezat pe același loc, al meu: așa am simțit! Avându-l pe Ovidiu alături mi-a fost mai ușor să mă adaptez în noua formă de întâlnire dintre artist și publicul de azi!”, a povestit Angela Similea în cadrul unui interviu.

Artista a fost căsătorită de patru ori: cu Andi Constantin, electrician; cu Sorin Movileanu, chitarist, cu care are un copil, Sorin; cu Jan Hilgen, om de afaceri din Olanda, alături de care a stat 17 ani și care l-a înfiat pe Sorin; cu Victor Surdu, om politic cu care s-a căsătorit în 1999 și care avea să fie răpus de cancer pancreatic 12 ani mai târziu.

S-a iubit în secret cu actorul Florin Piersic, căsătorit la momentul respectiv cu actrița Anna Selezs.

Smaranda Jelescu - "Angela - cântec și rugă", Cinemagia