VIDEO: A murit renumitul compozitor și muzician grec Vangelis

Vangelis, compozitorul şi muzicianul grec care şi-a câştigat celebritatea datorită numeroaselor sale compoziţii muzicale, precum coloana sonoră a filmelor „Blade Runner” şi „Chariots of Fire”, a murit la vârsta de 79 de ani. Reprezentanţii săi au confirmat că muzicianul a murit într-un spital din Franţa, unde urma un tratament, relatează The Guardian.

Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: A murit renumitul compozitor și muzician grec Vangelis
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Vangelis a câştigat un Oscar pentru coloana sonoră a filmului „Chariots of Fire", care a apărut în 1981. Compoziţiile sale muzicale dedicate pianului au devenit renumite în întreaga lume, iar albumul său „Nocturne - Piano Album" a ajuns pe locul 1 în clasamentele muzicale din Statele Unite.

Evangelos Odysseas Papathanassiou, născut pe 29 martie 1943, este un compozitor grec, devenit celebru graţie coloanelor sonore pe care le-a compus pentru filme precum „Carele de foc/ Chariots of Fire”, ”Vânătorul de recompense/ Blade Runner”, ”Luna amară/ Bitter Moon”, ”1492 - Cucerirea Paradisului/ 1492: Conquest of Paradise”, pentru numeroase documentare, colaborări cu Jon Anderson, Irene Papas şi pentru spectacole de teatru, evenimente ştiinţifice, sportive şi artistice.

Cu o activitate muzicală de peste 50 de ani în care a lansat peste 52 de albume, Vangelis este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile, însă a lansat şi albume de muzică ambientală, clasică şi rock progresiv. Artistul a cunoscut succesul şi cu trupa rock Aphrodite’s Child.

A fost nominalizat de două ori la Globul de Aur, în 1983 şi 1993, pentru coloanele sonore ale filmelor ”Blade Runner” şi ”1492: Conquest of Paradise”.