VIDEO: A murit interpretul de muzică populară și fostul realizator TV Gheorghe Palcu

Interpretul de muzică populară și fostul realizator TV Gheorghe Palcu a încetat din viaţă la vârsta de 79 de ani.

Sep 30, 2021 - 14:32
Urmărește-ne peGoogle news
VIDEO: A murit interpretul de muzică populară și fostul realizator TV Gheorghe Palcu

Gheorghe Palcu s-a născut în comuna Band, Judeţul Mureş, pe 29 noiembrie 1942. A urmat Şcoala populară de Artă – Secţiile canto şi mandolină şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti – Secţia pedagogie-dirijat, compoziţie (1964-1969).

Încă din timpul facultăţii, a realizat culegeri de folclor în Bucovina, Maramureş, Bihor, nordul Olteniei, în Câmpia Transilvană, pe urmele lui Béla Bartók şi Constantin Brăiloiu. Culegerile sale cuprind piese din repertoriul tradiţional de cântece şi jocuri şi cel al sărbătorilor de peste an, inclusiv colinde.

Gheorghe Palcu și-a început povestea în Televiziunea Română în anul 1974. A lucrat ca redactor și realizator la Departamentul Folclor, Redacția Muzicală unde a realizat sute de emisiuni și înregistrări valoroase, apreciate de public de-a lungul timpului. A dedicat Televiziunii Române 33 de ani din viața sa iar, “Viața Satului”, “Hora Satului”, “Tele-discul muzicii populare”, “Ansambluri folclorice”, “De dor, de dragoste, de joc”, “Tradiții interpretative”, “Virtuozi ai instrumentelor populare” sunt doar câteva dintre emisiunile TVR la care Gheorghe Palcu și-a adus aportul.

Pentru activitatea sa profesională de excepţie i s-au decernat numeroase premii şi diplome, inclusiv Ordinul ziariştilor de aur, clasa I al Uniunii Ziriştilor Profesionişti din Romania iar din anul 2020 a fost membru titular al Academiei Româno-Americane de Arte şi Ştiinţe.

Știrile TVR