Vechi simpatizant al liderului de la Moscova, președintele ceh îl va decora pe Zelenski cu cele mai înalte onoruri: „A dat dovadă de curaj și îndrăzneală”

Preşedintele ceh Milos Zeman, un vechi simpatizant al Moscovei, a declarat luni că va acorda cele mai înalte onoruri de stat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru curajul şi îndrăzneala de care a dat dovadă în faţa invaziei Rusiei, informează Reuters.

Mar 8, 2022 - 10:09
Urmărește-ne peGoogle news
Vechi simpatizant al liderului de la Moscova, președintele ceh îl va decora pe Zelenski cu cele mai înalte onoruri: „A dat dovadă de curaj și îndrăzneală”
Sursa foto: Kremlin.ru/ Wikimedia

Preşedintele Zeman a susţinut strângerea legăturilor cu Rusia de la preluarea mandatului în 2013, dar l-a numit "nebun" pe preşedintele Putin la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

Luni, la o ceremonie de decernare a premiilor de stat, care a fost întreruptă în ultimii doi ani din cauza pandemiei de COVID-19- preşedintele Zeman şi-a manifestat sprijinul pentru Ucraina şi poporul său.

Şeful statului ceh a spus că un deputat a propus să i se acorde preşedintelui Zelenski cele mai înalte onoruri. "Şi am decis să mă conformez acestei propuneri", a declarat Milos Zeman.

"Asta pentru că preşedintele ucrainean a dat dovadă de curaj şi îndrăzneală; deşi Statele Unite s-au oferit să îl evacueze, el a rămas în capitala ţării sale, de unde conduce apărarea".

Agenţia de presă CTK l-a citat pe purtătorul de cuvânt al preşedintelui Zeman, care a spus că Volodimir Zelenski ar putea primi onorurile la sfârşitul lunii octombrie, când are loc, de obicei, ceremonia de premiere.

Preşedintele Zeman a fost criticat pentru că a susţinut consolidarea legăturilor cu Rusia sau China în timpul mandatului său. Cu toate acestea, relaţiile Cehiei cu Rusia s-au înrăutăţit după ce anul trecut Praga a expulzat mai mulţi diplomaţi ruşi prezentaţi ca spioni. Totodată, unele din cele mai mari planurile de investiţii ale preşedintelui Zeman cu Beijingul nu s-au concretizat.

CTK a mai informat că mai multe persoane invitate la ceremonia de luni au refuzat să participe din cauza opiniilor pro-ruse anterioare ale preşedintelui Zeman.