Urmașii celor căzuți în conflicte armate vor primi o indemnizație de 5804 lei: „Militarii trebuie să aibă siguranța că urmașii lor vor avea parte de o stabilitate financiară“

Urmasii celor cazuti in conflicte armate istorice si actuale vor primi o indemnizatie de 5804 lei, dupa ce USR-Plus si UDMR au decis ca legea in vigoare nu va mai conditiona acest ajutor in functie de venitul obtinut de familie.

Iun 27, 2021 - 18:15
Urmărește-ne peGoogle news
Urmașii celor căzuți în conflicte armate vor primi o indemnizație de 5804 lei: „Militarii trebuie să aibă siguranța că urmașii lor vor avea parte de o stabilitate financiară“

Propunerea legislativa vizeaza modificarea art. 18 din Legea nr.168/2020 pentru recunoasterea meritelor personalului participant la actiuni militare, misiuni si operatii pe teritoriul sau in afara teritoriului statului roman si acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia si urmasilor celui decedat.

"Urmasii eroilor militari care si-au pierdut viata pe front primesc in prezent o indemnizatie lunara egala cu castigul salarial mediu brut doar daca au venituri lunare mai mici de 50% din valoarea acestuia. Prin aceasta initiativa legislativa vom elimina aceasta nedreptate, astfel incat urmasii eroilor nostri - copiii, parintii, sotia sau sotul sa aiba dreptul la aceasta indemnizatie, indiferent de veniturile pe care le realizeaza. Va multumesc, in numele a 53 de familii care vor beneficia de efectele acestei initiative. Un stat demn, puternic si liber nu are dreptul sa fie meschin cu eroii sai. PNL va vota aceasta initiativa", a declarat in plen initiatorul proiectului, senatorul Nicoleta Pauliuc, presedintele Comisiei pentru aparare.

Senatorul USR PLUS George Mindruta a spus, la randul sau, ca proiectul urmareste eliminarea conditiei discriminatorii care stabileste ca urmasii militarilor cazuti pe campul de lupta trebuie sa realizeze venituri lunare mai mici de 50% din salariul mediu brut.

"Prin aceasta propunere legislativa se urmareste eliminarea conditiei discriminatorii, care stabileste ca urmasii militarilor cazuti pe campul de lupta sa realizeze venituri lunare mai mici de 50% din salariul mediu brut (...). Cu toate ca nimic nu poate compensa suferinta acestor familii, militarii trebuie sa aiba siguranta ca urmasii lor vor avea parte de o stabilitate financiara. Din acest motiv, va invit sa votati pentru aceasta initiativa legislativa. Grupul USR PLUS o va face", a spus Mindruta.

Castigul salarial mediu brut lunar se determina prin raportarea sumelor brute platite din fondul de salarii, din profitul net si alte fonduri (exclusiv sumele compensatorii, sumele platite retroactiv ca urmare a castigarii in instanta a drepturilor banesti aferente anilor anteriori) la numarul mediu al salariatilor.

Conform INS, castigul salarial mediu nominal brut a fost 5804 lei, cu 19 lei (+0,3%) mai mare decat in luna martie 2021. In castigul salarial mediu lunar sunt cuprinse si sumele platite salariatilor pentru somajul tehnic, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Sursa: E-juridic.ro