Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la combustibil și la anumite produse alimentare de bază

Guvernul Ungariei a extins cu încă două luni plafonarea prețurilor la combustibil și unele produse alimentare de bază, în contextul în care prețurile de consum continuă să crească în această țară, a declarat miercuri, 27 aprilie, premierul Viktor Orban.

Urmărește-ne peGoogle news
Ungaria prelungește plafonarea prețurilor la combustibil și la anumite produse alimentare de bază
Foto: Viktor Orban/ Facebook

Prim-ministrul Viktor Orban a anunțat că plafonul pentru prețurile la benzină și motorină, pe care guvernul l-a fixat în noiembrie la 480 de forinți maghiari (1,33 USD) pe litru, va continua până la 1 iulie. Plafonul urma să expire duminică, iar aceasta este a doua prelungire a măsurii.

O limită în vigoare de la 1 februarie la prețul produselor alimentare de bază, cum ar fi zahărul, făina, uleiul de floarea-soarelui, pulpelor de porc și pieptului de pui, va rămâne, de asemenea, în vigoare până la 1 iulie, a precizat Orban. Comercianții cu amănuntul trebuie să mențină prețurile acelor produse la nivelul sau sub nivelul în care se aflau în 15 octombrie 2021 și trebuie să se asigure că articolele rămân în stoc.

Guvernul Ungariei a implementat limitele de preț ca răspuns la creșterea inflației și la slăbiciunea record a forintului față de euro. Inflația din Ungaria a ajuns la 8,5% în martie, iar banca centrală a țării a prezis săptămâna aceasta că ar putea depăși 9% până la sfârșitul anului.

Prețurile energiei în Europa au crescut în continuare după invazia Rusiei în Ucraina. Guvernul lui Orban a fost dornic să-i izoleze pe maghiari de consecințele economice.

Premierul naționalist a făcut lobby puternic împotriva aplicării sancțiunilor Uniunii Europene la importurile rusești de energie, pe care Ungaria se bazează, pentru a menține la un nivel scăzut costul combustibilului și al utilităților casnice.

„Prețurile cresc în toată Europa, iar motivul principal este războiul”, a spus Orban miercuri. „Până la încheierea războiului, prețurile vor continua să crească. Dar nu putem sta pe loc și să privim asta”.