Un tânăr din Arabia Saudită a fost executat pentru infracţiunile pe care le-a săvârşit când era minor - Familia a aflat din presă

Tânărul a fost executat pentru fapte săvârşite în perioada când era minor. Execuţia a avut loc cu toate că autorităţile din Arabia Saudită au susţinut că nu vor mai fi condamnate la moarte persoanele care au comis infracţiuni înainte de majorat.

Iun 16, 2021 - 14:37
Iun 16, 2021 - 14:39
Urmărește-ne peGoogle news
Un tânăr din Arabia Saudită a fost executat pentru infracţiunile pe care le-a săvârşit când era minor - Familia a aflat din presă

Mustafa Hashem al-Darwish a fost arestat în luna mai 2015 şi acuzat de participare la proteste, multe dintre acestea pe vremea când avea 17 ani. El a fost executat marţi, la Dammam, a anunţat Ministerul de Interne al Arabiei Saudite.

Execuţia a avut loc deşi autorităţile saudite anunţaseră în 2020 că nu vor mai aplica pedeapsa cu moartea celor care comit infracţiuni înainte de vârsta majoratului.

Aceste persoane ar urma să execute până la zece ani în centre de detenţie juvenilă.

Cu toate acestea, decretul regal din martie 2020 nu a fost prezentat niciodată de presa de stat şi nici publicat în monitorul oficial, cum se procedează în mod obişnuit.

Jurnaliştii de la Reuters arată că Darwish a fost acuzat că a participat la "rebeliune armată" şi că a "pereclitat securitatea prin proteste", "semănând discordie" în ceilalţi. Dovezile din actul de acuzare includ o poză "ofensatoare la adresa forţelor de securitate", o mărturie semnată şi faptul că a participat la mai mult de zece "rebeliuni" în 2011 şi 2012.

Dar documentele nu specifică clar în ce luni s-au petrecut infracţiunile, iar grupurile pentru drepturile omului susţin că Darwish avea 17 ani la vremea respectivă. Cazul său ar fi trebuit judecat sub noua lege, mai spun organizaţiile.

Organizaţiile împotriva pedepsei capitale, Reprieve şi Amnesty International, susţin că mărturia lui a fost obţinută prin constrângere şi că el a retras-o în instanţă, spunând că a fost obţinută prin tortură.

Organizaţia Reprieve mai susţine că familia lui Darwish nu a fost înştiinţată în prealabil şi a aflat de execuţie de la ştiri. "Cum pot executa un băiat din cauza unei fotografii din telefonul lui?", a spus familia într-un comunicat.