Un mormânt din Cimitirul Bellu a dispărut, cu tot cu oseminte și cu monument funerar

Polițiștii Secției 14 cercetează dispariția unui cadavru care era înhumat în cimitirul Bellu, din București, încă din 1967. Fiica persoanei decedate, care a descoperit dispariția trupului mamei sale, cu monument funerar cu tot, susține, potrivit Gândul.ro, că ar fi fost anunțată că locul respectiv urmează să-i fie vândut cunoscutei cântărețe de muzică ușoară Marina Voica.

Urmărește-ne peGoogle news
Un mormânt din Cimitirul Bellu a dispărut, cu tot cu oseminte și cu monument funerar
Foto: Creative Commons/Wikimedia - imagine cu caracter ilustrativ

O echipă de polițiști din cadrul Secției 14 a intervenit, în a doua zi se Paște după ce o femeie a cărei mamă era înhumată în Cimitirul Bellu a sunat la numărul de urgență 112 și a spus că trupul mamei sale a fost dezgropat și a dispărut împreună cu monumentul funerar.

Maria Vladu, femeia care sunat la 112, a declarat, potrivit Gândul, că a rămas fără mamă pe când avea numai patru ani. La acea vreme, tatăl său a făcut o chitanță de mână cu proprietarul unui loc de veci din Bellu, care, după ce a încasat banii, i-a permis să-și îngroape soția acolo.

„Tata a făcut o chitanță de mână cu proprietarul, pentru că loculrile de veci nu puteau fi vândute la vremea accea. După 1989, bărbatul nu a mai putut fi găsit, iar lucrurile au rămas așa. Eu i-am căutat pe urmași, de câte ori veneam la mormânt lăsam bilețele. Nu am primit niciun răspuns, până de curând, când m-a sunat cineva care mi-a spus să-mi iau mortul de acolo. O anume Ionescu mi-a spus că vrea să vândă locul de veci, că are client la el și m-a întrebat, în acest sens, dacă știu cine este Marina Voica”, a povestit Maria Vladu, potrivit Gândul.ro.

Femeia a menționat că, a doua zi de Paște, când a mers la cimitir, a descoperit că mormântul mamei sale dispăruse fără urmă, iar în locul respectiv apăruse o tăbliță cu un număr.

Maria Vladu a sunat disperată la numărul de urgență, iar la fața locului a ajuns o echipă de polițiști ai Secției 14.

Aceasta a spus că, în paralel cu ancheta Poliției s-a interesat la administrația cimitirului, de unde a aflat că moștenitoarea celui care ar fi întocmit chitanța de mână cu tatăl ei în 1967, a făcut demersuri pentru exhumarea cadavrului și a dat inclusiv un anunț, într-un ziar, prin care anunțau aparținătorii să vină și să ia mortul.

Nu știm nici până la această oră unde sunt oasele mamei. Am înțeles că ar fost băgate într-un sac și li s-a pus o etichetă. Totuși, nu le-am văzut și nici administrația nu m-a lămurit. Am înțeles, însă, că Poliția face o anchetă”, a declarat Maria Vladu, potrivit  Adevărul.ro.

Legat de această sitiație, Poliția Capitalei a anunțat, conform Gândul.ro, că verifică dacă exhumarea rămășițelor umane s-a făcut conform legii.

La data de 25.04.2022, Secția 14 Poliție a fost sesizată, prin apel 112, de către o femeie, care a reclamat o stare litigioasă referitoate la un loc de veci amplasat într-un cimitir din sectorul 4.

Polițiștii au discutat cu reclamanta, aceasta precizând verbal că tatăl său ar fi deținut locul de veci în cauză, în baza unei chitanțe de mână întocmită în urmă cu 55 de ani.

În baza documentului olograf, nu ar fi putut să-și înscrie dreptul de proprietate și a fost anunțată de moștenitorii proprietarilor în drept și în fapt, că îl vor elibera.

Reclamanta le-a mai precizat polițiștilor că a fost nemulțumită de modul în care s-a relaționat cu un angajat al cimitirului.

Având în vedere că cele sesizate erau de natură litigioasă civilă, femeia a fost îndrumată să sesizeze administrația cimitirului și instanța de judecată, dacă este necesar.

Polițiștii Secției 14 continuă verificările cu privire la respectarea legislației și regulementului referitor la deshumarea osemintelor, dar și pentru stabilirea locului de depozitare al acestora, până la acest moment nefiind identificate date sau indicii care să conducă la presupunerea rezonabilă că nu ar fi fost respectată legislația în materie”, se arată într-un comunicat al Poliției, citat de Gândul.ro.

Potrivit Gândul.ro, care citează surse din cadrul administrației Cimitirului Bellu, mormântul a fost golit în condițiile legii, iar oasele femeii respective ar fi fost îngropate, cu monument funerar cu tot, într-un loc mai în față, care aparține tot persoanei care a cerut exhumarea.

Sursa: Gândul.ro/ Adevărul.ro