Un militar român, care a luptat în Irak și Afganistan, a fost condamnat la închisoare pentru trafic de migranți

Un militar, care a luptat în Irak și Afganistan, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți.

Urmărește-ne peGoogle news
Un militar român, care a luptat în Irak și Afganistan, a fost condamnat la închisoare pentru trafic de migranți

Taximetrist în timpul liber, bărbatul este din Timișoara și a fost contactat de o călăuză afgană ca să ia de la granița cu Serbia patru migranți turci, intrați ilegal în țară. A fost prins însă de polițiștii de frontieră și arestat preventiv. Pentru că și-a recunoscut fapta, militarul a primit o pedeapsă mai blândă. În mod normal, ar fi luat între 3 și 10 ani de închisoare.

Militarul are 44 de ani și este plutonier major la unitatea Scorpionii Galbeni din Timișoara. Pe 12 aprilie, o călăuză afgană l-a contactat și i-a propus să aducă patru migranți turci de la granița cu Serbia, în județul Caraș Severin, până în Timișoara. Potrivit anchetatorilor, un anume Alin, personaj deocamdată neidentificat, l-a convins să facă tranportul contra cost.

“Cei patru urmau să fie transportați în Timișoara contra unei sume de 70 de euro. În Denta, județul Timiș, organele de frontiera au procedat la oprirea în trafic a autoturismului respectiv, prilej cu care a fost constatata infracțiunea în cauză”, a declarat Adrian Nicolae Golban, procuror militar Parchetul Militar Timișoara.

Plutonierul major este militar activ de mai bine de 20 de ani. De altfel, el a participat la două misiuni internaționale de menținere a păcii în Irak și Afganistan. În tot acest timp, el a avut parte numai de referințe pozitive din partea superiorilor și nu avea antecedente penale.

Inițial, militarul a fost arestat pentru 30 de zile, pentru trafic de migranți, faptă care se pedepsește cu închisoare între 3 și 10 ani.

“Inculpatul a solicitat încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. S-a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa închisorii de doi ani, cu suspendarea executării”, a mai completat Adrian Nicolae Golban, procuror militar Parchetul Militar Timișoara.

În stabilirea pedepsei, procurorii au ținut cont de mai mulți factori, între care condițiile decente de transport a migranților, suma mică pe care bărbatul le-a cerut-o, precum și activitatea lui militară.

Cei patru migranți transportați de militar voiau să ajungă la niște rude, în Germania. Călătoria i-ar fi costat între 5.500 și 7.000 de euro de persoană. Potrivit Inspectoratului General pentru Imigrări, anul acesta, 5.500 de străini au cerut azil în ţara noastră. Autoritățile fac permanent controale pentru a-i găsi pe cei care vin fraudulos la noi - ultimele din Vestul țării au fost în acest weekend.

“Pe parcursul acțiunilor, au fost identificate în mai multe locații de pe raza municipiului Timișoara 54 de cetățeni străini din Afganistan, Pakistan, Bangladesh”, a declarat Petre Nicola, purtător de cuvânt Poliția de Frontieră Timișoara.

Reprezentanții Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere “Decebal”, unde era înrolat plutonierul major, nu au comentat acest caz.