Un elicopter militar al Forțelor Aeriene Române a pierdut un motor în timpul unui exercițiu internațional

Un elicopter IAR 330 SOCAT al Forțelor Aeriene Române a pierdut unul dintre motoare chiar în timpul unui exercițiu internațional cu luptători din Forțele speciale. Piloții au acționat ca la carte și au aterizat imediat, fără că vreunul dintre militarii care tocmai coborâseră în rapel din aparat să fi fost rănit.

Urmărește-ne peGoogle news
Un elicopter militar al Forțelor Aeriene Române a pierdut un motor în timpul unui exercițiu internațional

După informațiile citate de Știrile TVR, aparatul SOCAT pare că a pierdut motorul din dreapta imediat după ce luptătorii din Forțele speciale au atins pământul și au dat drumul frânghiilor.

Incidentul a avut loc în urma cu o lună, la exercițiul internațional Junction Strike. Niciunul dintre luptătorii din Forțele speciale care au coborât în rapel din aparat și nimeni de la bord nu a fost rănit.

Potrivit Ministerului Apărării, zborul cu aparatele IAR 330 a fost reluat abia după verificarea întregii flote.

Potrivit lui George Ciochină, fost pilot militar cu peste 4.000 de ore de zbor, elicopterele Forțelor Aeriene sunt foarte sigure și ușor de întreținut.

Aparatele au fost construite în România, la IAR Brașov, și tot acolo sunt duse ori de câte ori procedura de întreținere o cere.

Elicopterele cel mai recent intrare în dotare au fost produse în 1994.

Elicopterele SOCAT au fost modernizate împreună cu firma israeliană Elbit. Programul a adus avionică nouă și armament pentru 24 de aparate IAR 330 Puma, s-a finalizat în 2005 și a costat în jur de 200 de milioane de dolari.

Sursa: Știrile TVR