Un diplomat rus de la ONU a demisionat din cauza războiului din Ucraina: Nu mi-a fost niciodată atât de rușine de țara mea

Consilierul Rusiei la Geneva, Boris Bondarev, a demisionat, criticând dur invazia țării sale în Ucraina.

Urmărește-ne peGoogle news
Un diplomat rus de la ONU a demisionat din cauza războiului din Ucraina: Nu mi-a fost niciodată atât de rușine de țara mea
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Anunțul a fost făcut de avocatul internațional Hillel Neuer, specializat în apărarea drepturilor omului, care a postat pe Twitter și mesajul diplomatului.

”În cei 20 de ani de carieră diplomatică, am văzut diferite schimbări în politica noastră externă, dar niciodată nu am fost atât de rușinat de țara mea ca după 24 februarie anul acesta. Războiul agresiv declanșat de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi, nu este doar o crimă împotriva cetățenilor ucraineni, dar și, probabil, cea mai gravă crimă împotriva oamenilor din Rusia, cu o literă Z brăzdând toate speranțele și perspectivele pentru o prosperă societate liberă în țara noastră”, a scris Bondarev în demisia sa.

Oficialul rus i-a criticat pe liderii care susțin războiul, acuzând că sunt dispuși ”să sacrifice oricâte vieți e nevoie” doar pentru a rămâne la putere, ”în palate pompoase și lipsite de gust.”au murit deja pentru asta", a continuat el.

Bondarev a criticat și ministerul de Externe, care susține propaganda lui Putin prin minciuni și lipsă de profesionalism.

”S-a construit un sistem care se înșală singur”, a mai scris diplomatul.

Bondarev a subliniat că ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezintă ”imaginea degradării acestui sistem”, un intelectual profesionist care a devenit ”o persoană care transmite constant lumii declarații belicoase și amenințări… cu armele nucleare”.

”Astăzi, ministerul de Externe nu se mai ocupă cu diplomația. Totul este despre război, minciuni și ură. Ministerul servește interesele câtorva oameni care au contribuit la izolarea continuă și degradarea țării mele. Rusia nu mai are aliați și nimeni nu poate fi învinuit pentru politica sa nesăbuită și bolnavă”, a mai scris diplomatul.

Din aceste motive, Bondarev transmite că nu mai poate lucra pentru Ministerul de Externe al Rusiei: ”Ministerul a fost casa și familia mea. Dar nu mai pot fi părtaș la această sângeroasă, nechibzuită și absolut inutilă ticăloșie”.

Bondarev lucra din anul 2002 în Ministerul de Externe de la Moscova, fiind consilier al Rusiei la ONU din 2019.