Un an de la asaltul asupra Capitoliului, una dintre cele mai întunecate zile din istoria SUA

Asaltul Capitoliului Statelor Unite ale Americii a fost evenimentul care a șocat lumea la începutul acestui an, când mii de susținători ai lui Donald Trump au cerut, prin violență, respingerea victoriei lui Joe Biden.

Urmărește-ne peGoogle news
Un an de la asaltul asupra Capitoliului, una dintre cele mai întunecate zile din istoria SUA
Foto: Captura CNN

Pe data de 6 ianuarie, haosul s-a instalat în Capitala Statelor Unite, Washington DC. Mii de susținători ai lui Donald Trump s-au strâns în fața Capitoliului în timpul sesiunii comune a Congresului pentru a număra votul Colegiului Electoral și a certifica victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale din 2020. Cu câteva săptămâni înainte, Trump a lansat numeroase afirmații false pe social media cu privire la fraudarea voturilor, fapt pentru care susținătorii au început să protesteze în fața Capitoliului.

Manifestația lor a început pe 5 ianuarie, dar a doua zi, fanii lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, după ce fostul președinte i-a îndemnat să „lupte din răsputeri” pentru a „ne lua țara înapoi” și a merge spre Capitoliul SUA.

Chiar înainte de atac, în apropierea complexului au fost descoperite bombe artizanale. Atacatorii au asediat și, în cele din urmă, au pătruns în Capitoliu. Membrii Congresului s-au baricadat în sală, iar un atacator a fost împușcat mortal de poliție în timp ce încerca să treacă de baricadă.

După ce oficialii de la Pentagon au întârziat desfășurarea Gărzii Naționale, primarul din Washington DC a solicitat asistență din partea guvernatorului Virginiei. După ce vicepreședintele Mike Pence și Congresul au fost evacuați în siguranță, forțele de ordine au securizat Capitoliul.

Grupul extremist Proud Boys a ajuns în perimetrul vestic al Capitoliului, protejat doar un rând de poliție în fața unui gard fragil. Între timp, alți susținători ai lui Trump au sosit, formând o mulțime în creștere. Mulțimea, condusă de Joe Biggs (Proud Boys), s-a năpustit asupra gardurilor și s-a încăierat cu poliția. Pe la jumătatea zilei, fanii lui Trump au pătruns pentru prima dată în incinta Capitoliului, în timp ce poliția se străduia să îi oprească.

Oficialii federali au estimat că dintre miile de protestatari, circa 800 dintre aceștia au pătruns în interiorul Capitoliului.

În urma acestui eveniment, cinci oameni și-au pierdut viața: 4 protestatari și un polițist. Alte zeci de persoane au fost rănite. Un ofițer de poliție a fost bătut până la moarte, un protestatar a fost împușcat, iar alte trei persoane au murit în timpul asaltului.

O estimare numărului total al protestarilor nu poate fi stabilită, deoarece fotografiile aeriene nu sunt permise în Washington, din motive de securitate, dar mulțimea a fost estimată la câteva mii de persoane.

Ulterior, poliția a arestat peste 600 de persoane care au fost acuzate de infracțiuni, dintre care circa 130 au pledat vinovate.

Militantul pro-Trump Jacob Chansley, devenit faimos datorită coarnelor de bizon pe care le-a purtat pe cap în timpul asaltului de la Capitoliu din 6 ianuarie, a fost condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare de un tribunal din Washington.

Potrivit Agerpres, care citează AFP şi Reuters, procurorii ceruseră o pedeapsă mai grea, de 51 de luni în loc de 41, împotriva ”şamanului” Chansley (34 de ani), care a pledat “vinovat” în septembrie la acuzaţiile de obstrucţionare a unei proceduri oficiale.

Chansley “a devenit imaginea” acelei zile care a zdruncinat democraţia americană, a subliniat judecătorul Royce Lamberth.

Aflat în detenţie încă de la arestarea sa, în ianuarie, Chansley a fost diagnosticat în închisoare ca suferind de schizofrenie, tulburare bipolară, depresie şi anxietate.

În septembrie, când şi-a recunoscut vinovăţia, bărbatul s-a declarat dezamăgit că Donald Trump nu l-a graţiat.