Un adolescent a ucis 19 copii și doi profesori într-o școală primară din Texas

Un adolescent înarmat a ucis cel puțin 19 copii și doi profesori după ce a pătruns marți într-o școală primară din Texas, acesta fiind cel mai recent atac armat în masă din Statele Unite și cel mai grav atac armat în școli din ultimii aproape zece ani, transmite Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Un adolescent a ucis 19 copii și doi profesori într-o școală primară din Texas
Foto: Captură Video Twitter

Atacatorul, Salvador Ramos (18 ani), s-ar fi plimbat dintr-o clasă în alta înarmat cu o mitralieră și ar fi tras la întâmplare. Totul s-a petrecut la Robb Elementary School din Uvalde (Texas).

Până în acest moment, CNN a confirmat decesul a 21 de persoane, 19 copii și doi profesori.

Autorul masacrului, Salvador Ramos, era elev la liceul Uvalde şi cetăţean american, a precizat guvernatorul Gregg Abott. Acesta și-a pierdut viața în confruntările cu poliția ce au urmat atacului de la școală.

Salvador Ramos și-ar fi ucis și bunica înainte de a declanșa atacul de la școală. El lucra un local din apropierea școlii, Wendy, iar managerii restaurantului l-au descris ca un tip destul de retras.

Pe contul lui de Instagram el a publicat un story cu două mitraliere cu 3 zile înainte de declanșarea masacrului.

Și președintele Joe Biden a reacționat:

Preşedintele american Joe Biden, vizibil marcat, a lansat un apel la a 'înfrunta lobby-ul armelor', astfel încât să fie luate măsuri de reglementare, în timp ce America reintră în coşmarul atacurilor armate în şcoli.

"Speram, când am devenit preşedinte, să nu am de a face cu asta. Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor? E vremea să transformăm această durere în acţiune, pentru fiecare părinte, pentru fiecare cetăţean din această ţară, e vremea să acţionăm!", a declarat Biden, informat despre tragedie în avionul care îl readucea din turneul diplomatic din Asia.

"Sunt dezgustat şi obosit", a mai declarat liderul de la Casa Albă.

"Nu-mi spuneţi că nu putem avea un impact asupra acestui măcel", a mai spus Joe Biden, în legătură cu flagelul morţilor din cauza armelor de foc în Statele Unite.El a îndemnat la "transformarea durerii în acţiune" pentru a reglementa mai mult armele în ţară şi, în special, armele de asalt.

"Fabricanţii de arme au petrecut două decenii promovând agresiv armele de asalt care le aduc cele mai importante profituri", a denunţat el.

Preşedintele democrat a criticat opoziţia republicană, care îi blochează toate încercările de a trece prin Congres o serie de măsuri, cum ar fi verificarea obligatorie a cazierului şi antecedentelor psihiatrice ale persoanelor care cumpără arme.

Tabăra conservatoare a refuzat până în prezent să aplice o interdicţie privind comercializarea puştilor de asalt către civili, precum cea care a existat în Statele Unite între 1994 şi 2004 pentru anumite arme semiautomate.

"Pe cei care blochează sau întârzie legislaţia de bun simţ privind armele (...) nu îi vom uita", a mai spus Joe Biden, care poate emite doar decrete controlând limitat circulaţia armelor de foc.

"A pierde un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet", a mărturisit președintele,  care a pierdut el însuşi doi copii, o fiică încă bebeluş într-un accident şi un fiu adult mort de cancer, notează AFP.

Alături de soţia sa, Jill Biden, el a îndemnat Statele Unite "să se roage" pentru familiile îndoliate.

"Vor avea nevoie de mult ajutor, de multe rugăciuni", a mai spus liderul de la Casa Albă.