Ucraina susține că Rusia este aproape de a finaliza concentrarea trupelor în zonă și că ar putea lansa o invazie în orice moment

Ucraina a avertizat că Rusia “aproape a finalizat” concentrarea trupelor pentru o posibilă ofensivă, alimentând temerile că Moscova ar putea lansa o invazie în orice moment, potrivit CNN, citat de ProTV.

Urmărește-ne peGoogle news
Ucraina susține că Rusia este aproape de a finaliza concentrarea trupelor în zonă și că ar putea lansa o invazie în orice moment

Potrivit celei mai recente evaluări a Ministerului ucrainean al Apărării, Rusia a desfășurat peste 127.000 de militari în regiune.

„Puterea totală a forțelor terestre ruse pe direcția Ucrainei este de peste 106.000 de militari. Împreună cu componenta aeriană și maritimă, numărul total ajunge la peste 127.000 de militari”, potrivit evaluării Ucrainei, care descrie situația ca fiind una “dificilă”.

Rusia încearcă să divizeze și să slăbească Uniunea Europeană și NATO”, mai arată Ministerul ucrainean al Apărării.

Acțiunile Rusiei sunt de natură să limiteze capacitățile SUA de a asigura securitatea în Europa, se mai arată în raport.

Evaluarea ucraineană vine după trei runde de negocieri eșuate între Rusia și Vest, menite să reducă tensiunile.

Ucraina susține că rușii au instalat aproape tot sistemul militar pentru o eventuală invazie. La granița cu Ucraina, pregătirile sunt încheiate. 100.000 de soldați așteaptă la frontiera de vest, cu 3.500 de tancuri și 36 de lansatoare de rachete sol-sol Iskander (raza actiune 500 km), care capabile să lovească Kievul. Alți 20.000 sunt în sud, în Crimeea, cu rachete și nave.

Temeri și mai mari sunt legate de faptul că rușii ar putea deschide al doilea front, din nord, din Belarus. În trei săptămâni, Moscova și Minskul pornesc exerciții militare și acesta este și termenul limită pentru instalarea unui alt complex militar: de data asta de aviație, cu sisteme antiaeriene și baterii de rachete.

Sunt 12 avioane de luptă supersonice multirol SU-35, lansatoare de rachete sol-aer S-400 (câte 4 rachete cu raza de acțiune de la 40 la 400 km), cele mai performante sisteme antiaeriene ale rușilor și baterii de rachete cu rază scurtă Panțir (rază de acțiune de 20-30 km) pentru distrugerea avioanelor inamice Rusiei.

Sursa: Știrile ProTV