Ucraina acuză Rusia că a folosit arme chimice în Mariupol - Primarul orașului: Peste 10000 de locuitori au murit de la începutul asediului

Situaţia a devenit disperată, în Mariupol, oraşul port de la Marea Neagră supus unui asediu continuu de către forţele ruse. Aseară, regimentul Azov, care face parte din Garda Naţională Ucraineană, a anunţat că ruşii au folosit arme chimice.

Apr 12, 2022 - 08:26
Urmărește-ne peGoogle news
Ucraina acuză Rusia că a folosit arme chimice în Mariupol - Primarul orașului: Peste 10000 de locuitori au murit de la începutul asediului
Foto: Guvernul Ucrainei

"Forțele de ocupație ruse au folosit o substanță otrăvitoare de origine necunoscută împotriva militarilor și civililor ucraineni din orașul Mariupol. Victimele au insuficienţă respiratorie".

Pentagonul nu a confirmat încă atacul, dar spune că va monitoriza situaţia. Însă preşedintele Zelenski spune că se aşteaptă la astfel de atacuri, după declaraţiile unui purtător de cuvânt al Republicii Separatiste Doneţk, care a cerut ca militarii ucraineni din Mariupol să fie "afumaţi" de "trupele chimice" ale ruşilor.

Unul dintre purtătorii de cuvânt al invadatorilor spune că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol. Luăm asta în serios. Amintesc liderilor internaţionali că posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice a fost deja discutat”, a spus Volodimir Zelenski.

După şase săptămâni de asediu brutal, Rusia ar fi lăsat în urmă peste 10.000 de civili morţi în orașul-port Mariupol. "Cadavrele stau înşirate pe străzi”, a spus primarul orașului, citat de Associated Press.

Mariupol este locul unora dintre cele mai grele atacuri și suferințe îndurate de civili în războiul din Ucraina.

Într-o discuție telefonică cu jurnaliștii de la Associated Press, primarul din Mariupol, Vadym Boychenko, a acuzat forțele ruse că au blocat săptămâni la rând convoaiele umanitare care voiau să intre în oraș, parțial pentru a ascunde crimele pe care le făcuseră. Boicenko a mai spus că numărul morților din Mariupol ar putea depăși 20.000.

Boycenko a vorbit şi despre posibile echipamente mobile de incinerare pe care ruşii le-ar fi adus ca să scape de cadavrele asediului. „Au sosit crematoriile mobile sub formă de camioane: îl deschideți și există o țeavă înăuntru și aceste cadavre sunt arse”, a spus el.

Primarul a mai afirmat că soldaţii ruşi au dus multe cadavre la un centru comercial unde există depozite şi frigidere.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a declarat şi el luni că zeci de mii de oameni au fost uciși în Mariupol. El a declarat de asemenea că forțele ucrainene ar putea pune capăt asediului rusesc asupra oraşului Mariupol dacă li s-ar furniza arme grele.

În acest timp, oficialii americani arată că sunt armata Rusiei se pregătește pentru o ofensivă majoră în regiunea Donbas din estul Ucrainei, schimbându-și astfel strategia după ce aeșuat în eforturile inițiale de a captura Kievul.