Trei suspecți în cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia, acum mai bine de trei ani

Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba avansează în ancheta privind decesul tragic al unui militar, pe un tanc, în Gara Alba Iulia, în noiembrie 2018.

Mai 21, 2022 - 09:59
Urmărește-ne peGoogle news
Trei suspecți în cazul militarului electrocutat pe tanc, în gara din Alba Iulia, acum mai bine de trei ani
Foto: MApN

După mai bine de trei ani de la tragedie, anchetatorii au identificat trei suspecţi care ar fi avut un rol în moartea lui Alexandru Orosz, care avea 33 de ani.

Inițial, dosarul s-a aflat la Parchetul Militar din Cluj-Napoca, de unde a fost trimis la Alba Iulia. Procurorii din Alba Iulia au considerat că este un conflict de competenţă şi au cerut revenirea dosarului la Parchetul Militar, solicitând, în acelaşi timp, o decizie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a stabilit definitiv că Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba este competent să cerceteze moartea militarului.

A fost reluată ancheta de la zero și au fost audiate mai multe persoane, printre care militari şi angajaţi ai companiei de stat care administrează linia de cale ferată pe care erau staţionate vagoanele cu tancuri.

Potrivit procurorilor, în dosar există trei suspecţi: un civil şi doi militari. Cercetările vizează săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Militarul se afla pe un tanc adus la Alba Iulia de la Turda, în 23 noiembrie 2018, pentru marea paradă militară din 1 decembrie, la 100 de ani de la Marea Unire. Acesta a atins cu o antenă linia electrică și a decedat aproape instantaneu.

Militarul decedat se afla pe primul dintre cele trei tancuri din imaginea de mai sus.

Imediat ce au ajuns la Alba Iulia, militarii ar fi solicitat reprezentanţilor gării să oprească alimentarea cu energie electrică pe această linie, pentru a putea descărca tancurile. Ar fi fost cerută întreruperea energiei la dispeceratul naţional care gestionează aceste situaţii, care a transmis că cererea a fost aprobată şi pusă în aplicare. Întreruperea alimentării cu energie electrică nu a avut loc, însă, în realitate.

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 ani, din care 11 ani ca militar în Armata României. Militar veteran, Alexandru a executat o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan în 2012, alături de Batalionul 300 Infanterie din Galaţi.

Sursa: Ziare.com/Adevărul.ro