Transportatorii depun plângere penală împotriva unui vicepreședinte ASF și îl acuză că a mărit cu 36% tarifele de referinţă pentru poliţele RCA

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (C.O.T.A.R.) anunță că va depune o plângere penală împotriva lui Cristian Roşu, vicepreședinte al ASF, pentru faptul că, in cadrul proiectului de hotarare a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA practicate de societățile de asigurări, ar fi comunicat Ministerului Finanțelor o lista a tarifelor de referinţă care cuprinde tarife mai mari cu 36% faţă de cele publicate tot de ASF în data de 21 februarie 2022. „A adus, astfel, beneficii multinaţionalelor din asigurări, în detrimentul celor 8 milioane de plătitori de polițe RCA, încercând să inducă în eroare autorită‘ile statului”, se arată într-un comunicat al transportatorilor.

Feb 23, 2022 - 15:27
Urmărește-ne peGoogle news
Transportatorii depun plângere penală împotriva unui vicepreședinte ASF și îl acuză că a mărit cu 36% tarifele de referinţă pentru poliţele RCA
Sursa foto: ASF

Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, este direct responsabil de dezastrul din piaţa de asigurări din ultimii ani. A recunoscut oficial, pe 22 februarie 2022, în faţa Comisiei parlamentare, faptul că a comunicat Ministerului Finanţelor lista cu tarifele RCA, în vederea plafonării, dar cifrele transmise în acea listă nu erau cele de referinţă, ci a mai adăugat 36%. Practic, domnul vicepreşedinte ASF, a făcut multinaţionalelor din asigurari un cadou de 36% din preţ, cost care ar urma să fie suportat de şoferii români .Cadoul făcut de Cristian Roşu pieţei de asigurări este estimat în cuantum de peste 1 miliard de lei, doar în cele 6 luni în care s-ar aplica acea plafonare. Pentru că Parlamentul României ezită să ia vreo măsură faţă de domnul vicepreşedinte al ASF, atât în cazul falimentului City Insurance, cât şi în cel al listei de preţuri asumată de ASF, în vederea plafonării pentru 6 luni, COTAR a luat decizia de a formula o plangere penală împotriva domnului vicepreşedinte ASF”, a declarat Vasile Ștefănescu, preşedinte COTAR.

COTAR somează public Ministerului Finanţelor să nu aprobe lista de preţuri umflate cu 36%, comunicată de ASF, pentru că acele preţuri nu sunt mai mici decât cele de acum o săptămână. Totodată, COTAR îşi exprimă public dezamăgirea cu privire la lipsa de reacţie a Parlamentului României, care „asistă ca spectator neputincios la spectacolul grotesc şi fără de sfârşit din piaţa de asigurări, în ultimii ani”.

De ce Parlamentul României nu a făcut absolut nimic acum doi ani, când avea informaţii despre falimentul iminent al firmei City Insurance? De ce nu le pasă parlamentarilor că păgubiţii RCA îşi primesc doar 30% din valoarea despăgubirilor sau nu primesc deloc banii din partea firmelor de asigurări? De ce nu iau măsuri concrete faţă de cei responsabili, când preţul RCA se triplează într-un an? De ce Parlamentul României, care are în subordine ASF, refuză să-şi îndeplinească obligaţiile de a proteja cetăteanul, atunci când observă că vicepreşedintele ASF transmite o listă de preţuri cu 36% mai mare decât tariful de referinţă, în vederea “îngheţării” pentru 6 luni a tarifelor?”, se mai arată în comunicatul COTAR.

COTAR invită toţi şoferii români la acţiunea de protest pe care o va organiza în luna martie.

Când şoferilor români li se serveşte periodic pretextul că a crescut frecvenţa daunei, motiv pentru care preţul RCA trebuie să crească, să ştiţi că sunteţi minţiţi! Pentru o corectă informare a şoferilor români, îi anunţăm că frecvenţa accidentelor decontate de firmele care vând RCA este în continuă scădere, în ultimii ani, fapt consemnat chiar de ASF:

An 2018 Frecvenţa daunei 6,3%

An 2019 Frecvenţa daunei 6,3%

An 2020 Frecvenţa daunei 4,7%

De asemenea, valoarea costului estimat de despăgubire a daunelor inclus în pretul RCA îl veţi găsi în tabelele publicate de ASF sub denumirea de primă de risc.

Ex: pentru categoria > 16000 KG – persoane juridice, costul estimat cu despăgubirile din preţul RCA este de 2.682 de lei. În mod normal, peste acest cost estimat cu despăgubirile, asiguratorii ar trebui să adauge cheltuielile lor administrative şi un profit.

Tariful de referinţă publicat de ASF în Februarie 2022 este de de 7539 lei

Tariful de referinţă transmis de ASF spre “îngheţare” timp de 6 luni este de 10.253 lei.

Practic, asiguratorii au cheltuieli cu daune de 2682 de lei, iar diferenţa de preţ până la 10.253 lei reprezintă cheltuieli administrative şi profit, prin grija vicepreşedintelui ASF – sector Asigurări”, mai transmite COTAR, potrivit realitatea.net.