Timp de 85 de minute, Kamala Harris a fost prima femeie în funcția de președinte al SUA

Statele Unite au avut ieri, pentru o scurtă perioadă de timp, pentru prima dată în istorie, o femeie în rolul de președinte.

Timp de 85 de minute, Kamala Harris a fost prima femeie în funcția de președinte al SUA

Joe Biden, care împlinește sâmbătă 79 de ani, și-a transferat temporar puterile prezidențiale către vicepreședinta Kamala Harris.

Biden a fost supus unui examen medical de rutină, dar și-a reluat apoi atribuțiile și, potrivit oficialilor de la Casa Albă, starea lui este bună.

Kamala Harris, în vârstă de 55 de ani, a mai depășit o importantă barieră în viața politicii americane, a devenit temporar prima femeie în funcția de președinte al celui mai puternic stat din lume.

„În momentul în care președintele a ales-o pe ea (Kamala Harris, n.r. ) pentru a-i fi parteneră în campania electorală, bineînțeles că știa că face istorie, o istorie de mult așteptată, din punctul nostru de vedere. Dar, cu siguranță astăzi a fost un alt capitol din acea istorie, care cred că va avea însemnătate pentru femeile și tinerele din întreaga țară.”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

Kamala Harris a deținut puterea timp de 85 de minute, timp în care Președintele Biden a fost supus unor proceduri medicale speciale, în cadrul unui control de rutină. Kamala este născută dintr-o mamă imigrantă din India și tată jamaican. Este de profesie avocat, iar în 2010 a fost aleasă procuror general al statului California.

„Președintele era binedispus. Știe că ziua lui de naștere este o chestiune de interes public, având în vedere calitatea lui de președinte al Statelor Unite, pot să confirm asta. Dar a anunțat că va face un control fizic înainte de sfârșitul anului. Iar acest lucru s-a întâmplat așa cum era programat”, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.

Președintele Biden, care împlinește astăzi 79 de ani, este cel mai în vârstă preşedinte din istoria Statelor Unite. Preluarea atribuțiilor de către cei aflați în funcția de vicepreședinți în timpul examenelor medicale de rutină este o procedură obișnuită în Statele Unite. Acest lucru s-a întâmplat și în mandatul lui Donald Trump, însă fostul președinte american a ales să nu facă public acest lucru.

Știrile ProTV