Sute de persoane din Bacău au rămas fără curent electric, după ce un incendiu de vegetație s-a extins la mai mulți stâlpi de electricitate, din lemn

Este vorba despre un bărbat de 69 de ani, care a vrut să cureţe terenul din preajma casei prin incendierea vegetaţiei uscate. Focul s-a propagat însă rapid la mai mulţi stâlpi de electricitate din lemn, care s-au făcut scrum, afectând serios reţeaua electrică din zonă.

Mar 27, 2022 - 14:20
Mar 27, 2022 - 14:24
Urmărește-ne peGoogle news
Sute de persoane din Bacău au rămas fără curent electric, după ce un incendiu de vegetație s-a extins la mai mulți stâlpi de electricitate, din lemn
Foto: Colaj Lucian Bogdănel

La doar o zi după ce în localitatea băcăuană Bârsăneşti a izbucnit un puternic incendiu, care a mistuit 12 stâlpi de electricitate de lemn şi a lăsat peste 1.000 de locuitori fără energie electrică, poliţiştii au identificat persoana care a provocat dezastrul.

Din primele cercetări, poliţiştii au stabilit că terenul aparţine unui localnic, de 69 de ani, care ar fi efectuat activităţi de curăţenie a terenului. Poliţiştii au deschis dosar penal în care efectuează cercetări pentru comiterea infracţiunii de distrugere”, au precizat reprezentanţii IPJ Bacău.

În zonă, focul s-a manifestat prin mai multe focare, pe o suprafaţă de aproximativ 4 hectare. Echipajele de pompieri au intervenit, împreună cu voluntari, şi au reuşit să lichideze incendiul.

Poliţiştii au deschis dosare penale pentru distrugere pe numele altor doi băcăuani şi zilele trecute, după ce aceştia au dat foc la vegetaţia uscată de lângă gospodării. 

Astfel, pe 24 martie, un bărbat de 70 de ani, din comuna Izvoru Berheciului, a dat foc vegetaţiei uscate din apropierea locuinţei, provocând un incendiu care s-a propagat la imobilul acestuia, unde au ars 70 de metri pătraţi de acoperiş.  

Pe 23 martie, poliţiştii din Huruieşti au fost sesizaţi despre faptul că pe un teren cultivat cu pomi fructiferi a izbucnit un incendiu. Din cercetări s-a stabilit că incendiul ar fi pornit de pe un teren din grădina locuinţei unui bărbat de 76 de ani, care a dat foc la vegetaţia uscată. Focul ulterior s-a propagat pe terenurile cultivate cu pomi fructiferi.

Poliţiştii avertizează persoanele care intenţionează pe viitor să incendieze miriştile că degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

După dezastrul provocat de bărbatul din 69 de ani, autorităţile locale s-au mobiizat şi au reluat alimentarea cu energie electrică în comuna Bârsăneşti.

Reprezentanţii Delgaz Grid m-au asigurat că în cursul zilei de sâmbătă alimentarea cu energie electrică va fi reluată, aceasta urmând să fie deservită de şapte generatoare electrice aduse la faţa locului de furnizorul de energie, inclusiv din judeţele învecinate”, a declarat Lucian Bogdănel, prefectul judeţului Bacău.

Generatoarele vor alimenta casele localnicilor afectaţi de incendiu până la repararea liniei electrice afectate.

Am solicitat, totodată, Delgaz să modernizeze reţeaua de distribuţie prin instalarea de stâlpi din beton, mult mai rezistenţi în caz de incendii. Suntem, totuşi, în secolul XXI şi stâlpii de lemn ar trebui să fie istorie!”, a mai declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

La acest moment, în zona afectată intervin lucrători Delgaz din judeţele Bacău, Neamţ şi Suceava. Dacă nevoia o va impune, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău are pregătit un generator pentru a fi deplasat, de urgenţă, în comuna Bârsăneşti în sprijinirea furnizării de energie către consumatorii afectaţi.

Vom intensifica verificările & controalele făcute pe teren – în temeiul Hotărârii nr. 34/22.03.2022 a CJSU şi a Ordinului Prefectului nr. 82/22.03.2022 – astfel încât fenomenul arderii vegetaţiei uscate să fie combătut cu mai multă eficienţă, iar inconştienţii care şi-au făcut un hobby din incendierea miriştilor să fie identificaţi şi traşi grabnic la răspundere”, este avertismentul prefectului Lucian Bogdănel.

Sursa: Adevărul.ro