Șunca de Praga conține colorant din gândaci - Ce altceva se mai găsește în popularul produs

Sunca de Praga din comert este printre preferatele romanilor, in special pentru micul dejun. Problema, sustin specialistii, e ca produsul abunda in aditivi alimentari. Printre E-urile continute de sunca de Praga se numara si celebrul carmin, un colorant care este, de fapt, un pigment ce se obtine dintr-o specie de gandaci ce traiesc in regiuni din America de Sud.

Iun 9, 2021 - 12:24
Urmărește-ne peGoogle news
Șunca de Praga conține colorant din gândaci - Ce altceva se mai găsește în popularul produs

Datele se desprind dintr-un studiu facut de InfoCons - Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, care a analizat 13 produse de tip sunca de Praga ce se regasesc in comert.

In urma realizarii studiului s-a ajuns la concluzia ca numericul de E-uri din sunca de Praga variaza intre 4 si 10 aditivi. In combinatie cu alte produse, abundenta de E-uri poate duce chiar si la probleme de sanatate, avertizeaza Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

"Sunca de Praga de nota 10? Da, insa ne referim la E-uri. Nu stim reteta originala in calitatea noastra de consumatori, este complicat sa fim cu totii mezelari, dar stim cu totii sa consumam si putem fi consumatori experti luand informatii de la InfoCons. Astfel, putem manca sunca de Praga si cu mult mai putine E-uri daca citim eticheta si ne informam. Sa nu uitam! Sunca de Praga nu o mancam singura, ci o combinam si cu o felie de paine, cu mustar, cu o bautura carbogazoasa, astfel incat numarul de E-uri creste si, mai rau, multe din acestea se regasesc in mai multe din produsele pe care le consumam la o masa", explica Sorin Mierlea.

Ce probleme de sanatate apar de la carmin

Potrivit acestuia, E-urile identificate in produsele studiate sunt: E120 - Carmin, E250 - Nitrit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E301 - Ascorbat de sodiu, E316 - Izoascorbat de sodiu, E325 - Lactat de sodiu, E326 - Lactat de potasiu, E331 - Citrat de sodiu, E407 - Caragenan, E407a - Alga Euchema prelucrata, E412 - Guma guar, E415 - Guma Xantan, E425 - Guma Konjac, E450 - Difosfati, E451 - Trifosfati, E452 - Polifosfati, E508 - Clorura de potasiu, E621 - Monoglutamat de sodiu.

Unele dintre E-uri ii expun pe consumatori la probleme cum sunt greata, diareea, probleme gastrointerstinale, alergii sau chiar dereglari hormonale. In plus, carminul, cunoscut sub numele de E 120, un colorant rosu produs din insecte, poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare la copii.

Puteti consulta mai jos lista cu E-urile continute de sunca de Praga.