Suedia anunță oficial depunerea candidaturii pentru NATO: „Facem ce este mai bine pentru securitatea noastră” - Reacția lui Vladimir Putin

Suedia va solicita aderarea la NATO, a anunţat oficial luni, 16 mai, premierul Magdalena Andersson, care a evocat o nouă ''eră'' pentru ţara scandinavă.

Urmărește-ne peGoogle news
Suedia anunță oficial depunerea candidaturii pentru NATO: „Facem ce este mai bine pentru securitatea noastră” - Reacția lui Vladimir Putin

''Guvernul a decis să informeze NATO despre dorinţa Suediei de a deveni membră a Alianţei'', a declarat Andersson într-o conferinţă de presă.

''Părăsim o eră pentru a intra în una nouă'', a adăugat şefa executivului de la Stockholm.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat luni, 16 mai, că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.

''Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare'', a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

Dar el a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de amplasarea de ''infrastructuri militare'' pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. ''Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns'' din partea Rusiei, a indicat Putin.

''Care va fi acest răspuns - vom vedea (mai întâi) ce ameninţări sunt create pentru noi'', a declarat el mai departe. ''Sunt create probleme fără absolut niciun motiv. Trebuie să reacţionăm corespunzător'', a mai spus Putin, care consideră că extinderea NATO ar fi folosită de SUA într-un mod ''agresiv'' pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă.