Suedia a anunțat că își va depune candidatura pentru aderarea la NATO

Partidul Social Democrat aflat la putere în Suedia s-a pronunţat duminică, 15 mai, în favoarea candidaturii ţării la NATO.

Urmărește-ne peGoogle news
Suedia a anunțat că își va depune candidatura pentru aderarea la NATO
Foto: Creative Commons/Wikimedia

Acest lucru deschide calea depunerii unei cereri de aderare din partea guvernului de la Stockholm, transmite Reuters.

Conducerea social-democraţilor a decis la o reuniune extraordinară că această formaţiune va ”contribui la o candidatură a Suediei la NATO”, conform unui comunicat care marchează o schimbare majoră de poziţie.

Este aşteptat ca premierul suedez, Magdalena Andersson, să depună o cerere oficială de aderare la Alianţa Nord-Atlantică în zilele următoare.

După decenii în afara unor alianţe militare, Finlanda şi Suedia, ambele nealiniate, se pregătesc astfel să devină candidate la NATO, consecinţă directă a invaziei ruse din Ucraina.

Duminică, la reuniunea miniştrilor de externe din NATO de la Berlin, atât secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cât şi secretarul de stat american, Antony Blinken, şi-au exprimat încrederea că se va ajunge la consens privind candidaturile lor.

În aceeași zi, președintele și guvernul Finlandei au anunțat că țara nordică intenționează să solicite aderarea la NATO, deschizând calea pentru extinderea alianței militare occidentale de 30 de membri.