Studentul de la Medicină, care a înjunghiat anul trecut un polițist aflat în misiune, a fost condamnat

Studentul eminent din Constanța, care a înjunghiat, în vara anului trecut, un polițist aflat în misiune, a fost condamnat la închisoare cu suspendare și la plata unor daune morale în valoare de 10.000 de euro.

Feb 7, 2022 - 23:42
Feb 7, 2022 - 23:50
Urmărește-ne peGoogle news
Studentul de la Medicină, care a înjunghiat anul trecut un polițist aflat în misiune, a fost condamnat
Foto: Pixabay/ Imagine cu caracter ilustrativ

Ca pedeapsă suplimentară, tânărul va trebui să muncească în folosul comunității timp de trei luni la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Sentința dată de Judecătoria Constanța, vineri 4 februarie 2021, nu este definitivă.

Maxim R.N., în vârstă de 27 de ani, a fost trimis în judecată în octombrie 2021 de către procurorii constănțeni sub acuzația de ultraj.

Tânărul, student în anul IV la Facultatea de Medicină din Constanța, admis pe locurile fără taxă și apreciat pentru inteligența sa peste medie de către cunoscuți, a fost implicat în august 2021 într-un scandal finalizat cu rănirea gravă a unui agent de poliție.

Scandalul s-a petrecut în data de 28 august 2021, în jurul orelor 17:00, într-un cămin situat pe aleea Egretei din Constanța. În ziua respectivă, dar și anterior acestei date, colegii săi de facultate au tot încercat să ia legătura cu Maxim, însă fără succes. Bărbatul nu răspundea la telefon nici măcar prietenei sale și refuza să deschidă ușa camerei de cămin unde locuia.

Convinși că tânărul a pățit ceva grav, prietenii săi au solicitat administratorului să-i ajute să intre în încăpere. În momentul în care ușa a fost deschisă, oamenii s-au trezit în față cu Maxim dezbrăcat, cu două cuțite în mână, urlând amenințător. De teamă s-au retras și au cerut ajutorul unui echipaj de poliție.

La fața locului au ajuns doi agenți de la Secția nr. 5 de Poliție din Constanța care au încercat să calmeze ceilalți locatari din cămin, speriați de urletele vecinului lor. În momentul în care l-au somat pe tânărul recalcitrant să deschidă ușa, Maxim, dezbrăcat complet, s-a năpustit asupra polițistului reușind să-l taie cu cuțitul la umărul stâng. Tânărul a fost în cele din urmă dezarmat și încătușat, ulterior fiind dus la secția de poliție pentru audieri.

Agentul rănit a fost transportat la spital și a intrat direct în sala de operație, rana înjunghiată de la umăr fiind adâncă și lungă de aproximativ 12 centimetri.

În timpul audierilor, Maxim a precizat că nu are nicio explicație pentru comportamentul său și că nu își aduce aminte mare lucru din ceea ce s-a petrecut în ziua atacului, totul fiind ”în ceață”, după cum singur s-a exprimat.

În realitate tânărul se pare că avea afecțiuni medicale pentru care medicul curant îi prescrisese un anumit tratament. Maxim a recunoscut că renunțase de câteva zile să mai ia medicamentele, pentru că se simțea mult mai bine. Se pare că tocmai întreruperea prematură a tratamentului i-ar fi provocat tânărului medicinist reacții adverse care s-au concretizat într-un comportament violent.

”Instanţa va reţine în favoarea inculpatului că fapta de ultraj nu a fost săvârşită pe fondul consumului de substanţe psihoactive, (...), ci pe fondul tulburării cauzate de întreruperea tratamentului (...) pe care inculpatul îl urma anterior săvârşirii faptei. Astfel, din caracterizările menţionate mai sus, rezultă că inculpatul era cunoscut de apropiaţi ca o fire calmă, sensibilă, însă nu violentă, iar din prospectele medicamentelor pe care le lua inculpatul, rezultă că întreruperea administrării poate cauza reacţii violente nespecifice subiectului”, se arată în motivarea instanței, potrivit rejust.ro.

Dat fiind situația în care se află tânărul student la Medicină, instanţa a considerat că o condamnare la închisoare în regim de detenție ”nu ar conduce la reintegrarea socială a inculpatului, ci, din contră, la agravarea stării sale ... şi la blocarea potenţialului său care rezultă din caracterizările persoanelor apropiate inculpatului ... care au arătat că inculpatul are o inteligenţă peste medie, precum şi că este o persoană foarte ambiţioasă, reuşind să intre la facultatea de medicină la locurile fără taxă, cu toate că pregătirea pentru admitere a avut loc în condiţii locative precare”, a justificat instanța clemența arătată față de tânărul constănțean.

Judecătoria Constanța a decis ca Maxim R.N. să fie condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, dar, în același timp, instanța a aprobat solicitarea polițistului rănit prin care a cerut daune morale în valoare de 10.000 de euro.

Sursa: Ziare.com