Studenții nevaccinați de la UMF Iași trebuie să se testeze săptămânal, pe cheltuiala proprie

Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) a luat decizia să condiționeze accesul la activitatea didactică în format față în față în noul an universitar, care începe luni, 27 septembrie, de vaccinarea anti-COVID, trecerea prin boală sau testarea PCR/ antigen. Studenții care refuză să se vaccineze vor fi testați săptămânal, urmând să suporte costurile.

Sep 26, 2021 - 20:36
Urmărește-ne peGoogle news
Studenții nevaccinați de la UMF Iași trebuie să se testeze săptămânal, pe cheltuiala proprie

Potrivit Libertatea.ro, rectorul, prof. dr. Viorel Scripcariu, susține că nu este vorba despre o obligativitate de vaccinare, fiindcă „nu putem impune noi asta, este libertatea fiecărui individ”, dar că cei care nu vor să se imunizeze au ca alternativă testarea.

Aceasta se va organiza săptămânal: studenții nevaccinați vor face un test RT-PCR în fiecare zi de luni sau două teste rapide antigen, marți și vineri. Teste pe care le vor plăti din propriul buzunar.

Noul an universitar va începe cu prezență fizică, respectând condițiile impuse de nivelul pandemic, dar și condițiile care vor fi stabilite la nivel național de INSP. Vom începe în format fizic și pentru că beneficiem de faptul că marea majoritate a studenților noștri sunt vaccinați, dar chiar și așa, vor respecta exact normele de protecție sanitară care sunt impuse la momentul de față”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Potrivit datelor citate de Libertatea.ro, aproape 80% dintre studenții UMF erau vaccinați la nivelul lunilor iulie-august, procentul fiind mai mare la Facultatea de Medicină Generală – de peste 90%. Încă nu există date despre promoția care începe în această toamnă cursurile.

Rectorul a declarat că universitatea este de acord să susțină financiar testarea doar în cazul acelor studenți care aduc dovezi medicale că au contraindicație la vaccinare.

Cei care au probleme medicale care contraindică vaccinarea vor depune un dosar medical ce va fi analizat de o comisie numită de rector și va stabili cine se află în imposibilitatea de a se vaccina. UMF va suporta costurile doar pentru cei care prezintă un dosar medical care impune acest lucru”, a mai declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

UMF Iași a fost prima universitate din țară care a condiționat accesul în sesiune de vaccinare, testare sau trecere prin infecția cu SARS-CoV-2. Conducerea a fost dată în judecată de o parte dintre studenți, dar a câștigat procesul.

Sursa: Libertatea.ro