Stoltenberg: Ajutăm Ucraina, dar nu trimitem trupe de menținere a păcii - Au fost aprobate 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria

Liderii alianței militare occidentale NATO au convenit joi, 24 martie, să-și consolideze apărarea în est, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. De asemenea Alianța a promis că va sprijini în continuare Ucraina.

Mar 24, 2022 - 18:50
Urmărește-ne peGoogle news
Stoltenberg: Ajutăm Ucraina, dar nu trimitem trupe de menținere a păcii - Au fost aprobate 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria
Foto: NATO/Twitter

„Am activat planurile de apărare ale NATO, am desfășurat elemente ale Forței de răspuns a NATO și am plasat 40.000 de soldați pe flancul nostru estic”, au anunțat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, după summit-ul de la Bruxelles.

De asemeena, Jens Stoltenberg, a declarat că patru noi grupuri de luptă vor fi trimise în Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

Stoltenberg explică ce a fost de acord să facă NATO pentru a ajuta Ucraina.

Pe uscat, vor exista substanțial mai multe forțe în partea de est a Alianței la o stare mai mare de pregătire. În aer, vor fi desfășurate mai multe avioane, iar pe mare, vor exista grupuri de portavioane, submarine și nave de luptă.

Și, pe lângă mai multe echipamente militare, apărarea cibernetică este întărită și NATO va ajuta, de asemenea, Ucraina să se apere împotriva amenințărilor nucleare și biologice.

Jens Stoltenberg:

Au fost aprobate 4 noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria care vor suplimenta cele 4 grupuri pe care le avem în țările baltice și Polonia, deci vom avea acum 8 grupuri de luptă.

Vom consolida apărarea pe mare și în spațiul aerian și vom întări securitatea cibernetică, însă aceste detalii vor fi stabilite la summitul din iunie.

Vom echipa armata Ucrainei cu sisteme anti-tanc și sisteme antirachetă și ne vom asigura că nu va exista o extindere a acestui conflict.

Solicităm Chinei să nu sprijine Rusia.

Folosire armelor chimice ar fi o încălcare a normelor internaționale, ar avea consecințe grave și ar fi extrem de periculos, ar afecta și statele membre NATO.

Avem responsabilitatea de a ne asigura că acest conflict nu va escalada. Pentru că o astfel de situaţie ar fi chiar mai periculoasă şi mai devastatoare. Aliaţii au stabilit că trebuie să suplimentăm susţinerea pentru toţi partenerii vizaţi de riscuri şi ingerinţe din partea Rusiei, inclusiv pentru Georgia şi Bosnia-Herţegovina.

Avem nevoie să asiguram susținerea Ucrainei, dar avem responsabilitatea să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război total între NATO și Rusia.

Astfel, aliații au spus clar că nu vor trimite trupe pe teren în Ucraina, pentru că singura cale prin care am putea face asta ar fi să ne angajăm într-un conflict direct cu Rusia.