Statul Texas a dat în judecată Facebook din cauza tehnologiei de recunoaştere facială

Procuratura generală din Texas a dat în judecată Facebook, luni, 14 februarie, acuzând că gigantul reţelelor sociale a încălcat protecţia vieţii private prin tehnologia de recunoaştere facială care a colectat datele biometrice a milioane de texani fără consimţământul acestora, transmite Reuters.

Urmărește-ne peGoogle news
Statul Texas a dat în judecată Facebook din cauza tehnologiei de recunoaştere facială
Foto: Unsplash/ Imagine cu caracter ilustrativ

Procesul acuză Facebook că obţine fără consimţământ informaţii biometrice din fotografii şi videoclipuri încărcate de utilizatori, dezvăluie informaţiile altora şi nu le distruge într-un timp rezonabil.

Acesta este încă un exemplu al practicilor de afaceri înşelătoare ale Big Tech şi trebuie să înceteze. Voi continua să lupt pentru confidenţialitatea şi securitatea texanilor”, a declarat procurorul general Ken Paxton într-un comunicat.

Publicaţia Wall Street Journal a scris prima oară despre acest proces, citând o persoană familiarizată cu chestiunea şi spunând că statul cere sancţiuni civile de sute de miliarde de dolari.

Întrebat despre proces, un purtător de cuvânt al Meta, compania care deţne Facebook, a spus: ”Aceste pretenţii sunt lipsite de fundament şi ne vom apăra cu putere”.

Compania a declarat într-o postare pe blog din noiembrie că închide un sistem de recunoaştere facială şi că va şterge informaţiile a peste un miliard de oameni. Aceasta a citat preocupări cu privire la utilizarea tehnologiei şi incertitudinea legată de regulile privind utilizarea acesteia.

De asemenea, Meta a fost de acord să plătească 650 de milioane de dolari în 2020 pentru a soluţiona un proces din statul Illinois referitor la preocupări similare.

Noul proces, care a fost intentat la o curte de stat din Marshall, Texas, spune că 20,5 milioane de texani au un cont pe Facebook.

Amploarea abaterii Facebook este uluitoare. Facebook a colectat în mod repetat identificatorii biometrici ai texanilor, fără consimţământ, nu de sute, mii sau milioane de ori, ci de miliarde de ori”, se afirmă în plângere, potrivit plângerii.