SRI, după atacul cibernetic asupra site-urilor unor instituții din România: Au fost utilizate echipamente de rețea din afara țării

Atacurile cibernetice de vineri dimineațăcare au blocat accesarea site-urilor mai multor instituții, între care Guvernul și Ministerul Apărării, au fost lansate de pe echipamente de rețea din afara României, spune Serviciul Român de Informații. Potrivit SRI, hackerii au profitat de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv de lipsa unor măsuri de securitate cibernetică.

Apr 29, 2022 - 13:43
Urmărește-ne peGoogle news
SRI, după atacul cibernetic asupra site-urilor unor instituții din România: Au fost utilizate echipamente de rețea din afara țării
Foto: SRI

În urma verificărilor făcute de Centrul Național CYBERINT al Serviciului Român de Informații s-a stabilit că atacatorii cibernetici au utilizat echipamente de rețea din afara României. Ei au preluat controlul asupra echipamentelor în cauză prin exploatarea de vulnerabilități de securitate cibernetică, respectiv a lipsei unor măsuri de securitate cibernetică și le-au utilizat ca vector de atac asupra site-urilor din România, spune SRI.

Atacul cibernetic a fost revendicat de gruparea pro-rusă KILLNET, specializată în atacuri de tip DDoS. Tot în această lună, gruparea KILLNET a lansat atacuri DDoS asupra site-urilor unor instituții din state precum SUA, Estonia, Polonia, Cehia, dar și asupra site-urilor NATO.

SRI mai spune că responsabilitatea pentru asigurarea securității cibernetice primare a infrastructurilor afectate nu aparține instituției, dar, "având în vedere amploarea atacurilor cu impact la adresa securității naționale, Centrul Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații cooperează activ cu entitățile responsabile pentru investigarea atacurilor cibernetice și remedierea efectelor acestora".

Instituția mai precizează că site-urile afectate nu fac parte din cadrul Sistemului Național de Protecție a Infrastructurilor IT&C de interes național împotriva amenințărilor provenite din spațiul cibernetic (ȚIȚEICA) gestionat de Serviciul Român de Informații prin Centrul Național CYBERINT.