Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la peste 10 ani de închisoare, într-un dosar de corupție

Sorin Oprescu a primit vineri, 13 mai, verdictul final în dosarul de corupție în care este judecat.

Urmărește-ne peGoogle news
Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la peste 10 ani de închisoare, într-un dosar de corupție
Foto: Sorin Oprescu/Facebook

UPDATE:

Polițiștii nu l-au găsit acasă vineri, 13 mai, pe Sorin Oprescu, fostul primar al Bucureștiului, după ce instanța l-a condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Sorin Oprescu ar fi plecat din țară în urmă cu două săptămâni, la fiul său, care se află în Austria, susțin surse juridice, citate de Ziare.com.

Încă nu a fost emisă decizia instanței, deci nu se poate afirma că Sorin Oprescu s-ar sustrage hotărârii judecătorilor.

Fostul primar al Capitalei ar fi părăsit România prin Vama Giurgiu, potrivit stiripesurse.

Știre inițială:

Instanța de la Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani și 8 luni de închisoare. Pedeapsa a fost dublată față de condamnarea pe fond. Sentința de vineri, 13 mai, va fi pusă în aplicare de îndată.

Toate condamnările în dosar:

Sorin Oprescu 10 ani și 8 luni

Albu Romeo 6 ani

Nita Ion 7 ani și 10 luni

Bengalici Claudiu 6 ani și 6 luni

Popa Bogdan Cornel 11 ani 6 luni

Constantinescu Octavian 6 ani 10 luni

Șupeală Florin 4 ani

Fostul primar al Bucureștiului a fost găsit în septembrie 2015 cu o pungă de 25.000 de euro în portbagajul mașinii, iar procurorii DNA l-au reținut atunci pentru luare de mită. Oprescu a primit o condamnare la 5 ani și 4 luni de închisoare în procesul pe fond.

Funcționarii Curții de Apel București au publicat vineri, 13 mai, pe site-ul instituției, o actualizare cu numărul sentinței - 575/2022 - aferentă dosarului în care este judecat Oprescu. În cursul zilei de astăzi, urmează să fie asociată acestui parametru și pronunțarea instanței, care va fi definitivă.

Sorin Oprescu susține că a luat banii despre care DNA spune că sunt cu titlul de mită ca urmare a unei „provocări” făcute de procurori, dar nu neagă faptul că a pus mâna pe bani, ci nuanțează motivul primirii acestora.

Edilul a vorbit în ultimul cuvânt despre flagrant, despre intervenții ale unui general SRI pe lângă el și despre faptul că dosarul lui ar fi unul „fabricat”.

În ultimul cuvânt, Sorin Oprescu a răbufnit la adresa procurorilor DNA, pe care îi acuză că i-au „fabricat” un dosar penal pornind de la o delațiune a fostului șef a Administrației Cimitirelor, Bogdan Cornel Popa, pe care l-au pus apoi să îi idea mită și să înregistreze totul.

Medicul a ținut să precizeze că un judecător l-a umilit în timpul procesului, iar apoi tot magistratul a venit la el și l-a rugat să îl opereze.

„Un judecător mi-a spus din scaun, la o contestație, marș de aici cu prostiile astea, că nu te-a chemat grefierul. După ce a ieșit la pensie, a venit să îl operez eu. L-am operat, că sunt medic”, a declarat Oprescu.

Un alt episod pe care acesta a ținut să îl dezvăluie e legat de o întâlnire pe care ar fi avut-o cu un general SRI, care i-ar fi cerut să intervină la o licitație, pe vremea când Oprescu era director de spital.

„Mi-a fost milă când s-au deranjat generalii SRI… Pardon, un general de la SRI, care a venit să îmi spună că e o operațiune în curs de desfășurare… Și am spus nu, să nu participe la licitație (n.r. – persoana în favoarea căreia a intervenit generalul) că e nelegal”, a spus Oprescu.

Un al treilea aspect despre care a vorbit Sorin Oprescu a fost momentul în care s-a întâlnit pe holurile DNA cu Romeo Albu, co-inculpat în dosar, care ar fi fost presat să formuleze denunț.

Albu declara pe coridor, la ieșire de la procurori, că cineva îmbrăcat în civil îi spunea: Dă-l pe trompetă pe primar și pleci acasă. Și judecătorul l-a întrebat la proces: …și? Iar el i-a spus judecătorului: și nu am plecat!”, a mai relatat Sorin Oprescu.

Sursa: Ziare.com/Hotnews.ro