Sindicaliştii din penitenciare cer sporuri suplimentare după ce unii deținuți bolnavi de HIV/SIDA încearcă în mod frecvent să-i îmbolnăvească pe polițiștii care îi supraveghează

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) a reclamat, luni, 25 octombrie, că polițiștii din penitenciare nu primesc sporuri corespunzătoare, precizând că aceștia își riscă viața zilnic păzind deţinuţii bolnavi de HIV/SIDA care încearcă să-i îmbolnăvească prin diferite metode.

Sindicaliştii din penitenciare cer sporuri suplimentare după ce unii deținuți bolnavi de HIV/SIDA încearcă în mod frecvent să-i îmbolnăvească pe polițiștii care îi supraveghează

Câţiva poliţişti de penitenciare îşi riscă zilnic viaţă şi sănătatea, păzind deţinuţii bolnavi de HIV/SIDA. Supravegherea continuă a deţinuţilor bolnavi de HIV/SIDA reprezintă un real pericol pentru angajaţi şi familiile lor”, a transmis, luni, FSANP, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii reclamă că nu în acelaşi situaţie se află angajaţii din Aparatul Central (ANP) care întocmesc hârtii/documente.

Printre acele hârtii uitate în sertare se află şi documentele care ar acorda un spor satisfăcător la salariu poliţiştilor care lucrează în condiţiile mai sus descrise. Acele documente “sertărite” nu diminuează pericolul, ci fac posibilă o plată rezonabilă acestei categorii de angajaţi pentru riscul lor zilnic. Angajaţii din ANP merg acasă, fără să se gândească că duc virusul copilului, soţiei, mamei, fratelui. Nu în aceeaşi situaţie se află supraveghetorii de pe secţiile în care se custodiază deţinuţii bolnavi de HIV/SIDA. Aceştia din urmă sunt supuşi îmbolnăvirii. Nu numai ei, ci şi familiile…”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia susţin că infractorii bolnavi de HIV/SIDA vor să îmbolnăvească poliţiştii.

Deţinuţii bolnavi de HIV/SIDA se taie şi aruncă sânge infectat în poliţiştii de penitenciare care îi păzesc, cu scopul de a-i îmbolnăvi. Au fost cazuri în care poliţişti de penitenciare au fost înţepaţi de către deţinuţi cu diverse obiecte infectate cu HIV/SIDA. Cu toate acestea, factorii de conducere din ANP nu iau nicio decizie pentru protecţia supraveghetorilor ori pentru plata lor corespunzătoare pericolului la care sunt supuşi. Ba mai mult, şefii ANP beneficiază de sporul de pericol de 30%, fără să vadă un deţinut sau să simtă mirosul de puşcărie”, susţin sindicaliştii în document.

Aceştia afirmă, potrivit Ziare.com, că şefii nu empatizează cu această situaţie.

Când nu lucrezi în condiţiile care ţi-ar pune în pericol viaţa ta şi a celor dragi, nu empatizezi deloc cu cei care fac acest lucru. Grav! Şefii din ANP ar trebui să găsească imediat o soluţie pentru problema semnalată de FSANP cu ocazia şedinţei din data de 19.10.2020. FSANP a solicitat ANP-ului să acorde în mod unitar sporul pentru HIV/SIDA în sistemul penitenciar”, au mai transmis sindicaliştii.

Ziare.com