Sindicaliștii Cartel Alfa: Impozitul pe muncă ar trebui scăzut la lucrători și mutat către angajator

Reacții după ce liderii coaliției au convenit luni seară un nou pachet de măsuri sociale, care urmează să fie aplicat de la 1 iulie. Printre decizii: acordarea unui sfert din majorarea salarială cuvenită bugetarilor, dar care a fost înghețată în 2019, dar și un sprijin 700 de lei o singură dată pentru vârstinicii cu o pensie mai mică de 2000 de lei.

Mai 24, 2022 - 12:50
Urmărește-ne peGoogle news
Sindicaliștii Cartel Alfa: Impozitul pe muncă ar trebui scăzut la lucrători și mutat către angajator

O altă măsură stabilită de liderii coaliției de guvernare este posibilitatea amânării pentru o perioadă de nouă luni a plății ratelor la bănci pentru românii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare.

Președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că înainte de a lua măsuri generale, Guvernul trebuie să scadă impozitul pe munca salariaților:

Impozitul pe muncă ar trebui scăzut la lucrători și mutat către angajator care el este capitalul, angajatorul este capitalul la ora actuală. Capitalul în România are 51% din creșterea economică iar lucrătorul are undeva la 39-40%. Media europeană, la care contribuim și noi, este inversă, adică din creșterea economică cetățeanul ar trebui să vadă 50%, iar capitalul n-ar trebui să vadă decât 40%.”

Guvernul a decis să blocheze și angajările la stat în următoarea perioadă, măsură criticată de sindicaliști. Sunt domenii, precum agricultura, care tocmai vara și toamna are nevoie de cei mai mulți angajați, argumentează Bogdan Hossu:

„Asta este o tâmpenie, dau un exemplu banal: datorită schimbărilor climatice se anunță o vară se pare toridă pentru agricultură, care are nevoie de irigații. Păi ăia de la irigații cer de 2 ani de zile să se crească numărul de salariați pentru că au investit în pompe de irigare și nu au oameni care să le facă să funcționeze. O măsură generală negândită.”

Nu în ultimul rând, liderul sindical crede că Guvernul dă dovadă că nu înțelege cum funcționează economia, inclusiv administrația:

Marea majoritate a decidenților politici vor să se lege de administrația publică. Problema cu administrația publică este că poți face o mutație a structurii de personal în momentul când ai digitalizarea iar la noi digitalizarea, cu tot respectul, este embrionarea. Practicc, în momentul când eu, cetățean, nu voi mai avea personalul în față, în momentul respectiv nu face decât să-mi crească timpul pe care îl voi petrece în birocrația administrativă pentru că mă va pune să stau la cozi mai lungi.”

Sursa: EuropaFM