Serghei Lavrov: Rusia nu a abandonat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia se angajează să lucreze pentru a preveni izbucnirea războiului nuclear, informează lefigaro.fr.

Mai 2, 2022 - 08:11
Mai 2, 2022 - 09:22
Urmărește-ne peGoogle news
Serghei Lavrov: Rusia nu a abandonat niciodată eforturile pentru evitarea unui război nuclear
Foto: MFA Russia/ Twitter

“Presa occidentală denaturează ameninţările ruseşti”, a spus Lavrov, vorbind în rusă printr-un interpret italian, la televiziunea din Peninsulă.

Rusia nu a încetat niciodată eforturile de a ajunge la acorduri care să asigure că un război nuclear nu va începe niciodată”, a adăugat el.

La finalul lunii februarie, președintele Vladimir Putin a ordonat punerea în alertă a forțelor nucleare ale Rusiei. Iar în urmă cu aproape două săptămâni, Moscova a testat racheta nucleară „Satan 2”, care poate transporta până la 16 focoase nucleare.

De asemenea, Lavrov a mai spus că Rusia nu caute să termine războiul din Ucraina la 9 mai, sărbătorită ca Ziua Victoriei, în timp ce analiştii estimează o posibilă încheiere a conflictului la acea dată.

“Militarii noştri nu îşi vor ajusta artificial acţiunile la vreo dată anume, inclusiv la Ziua Victoriei”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu pentru televiziunea italiană Mediaset, difuzat duminică, referindu-se la această dată comemorând ziua de 9 mai 1945 şi capitularea naziştilor în faţa Aliaţilor, printre care Uniunea Sovietică.

“Ritmul operaţiunii din Ucraina depinde, în primul rând, de necesitatea de a minimiza posibilele riscuri pentru populaţia civilă şi militarii ruşi”, a adăugat el.

Rusia sărbătoreşte, de obicei, Ziua Victoriei cu mare fast, cu o uriaşă paradă militară prin centrul Moscovei şi un discurs al preşedintelui Vladimir Putin, salutând rolul principal al ţării în înfrângerea fascismului în Europa.

Dar celebrările din acest an vor fi plasate pe fundalul campaniei militare a Moscovei în Ucraina, pe care Putin a justificat-o spunând, printre altele, că fosta republică sovietică trebuie “denazificată” şi făcând alte aluzii la cel de-Al Doilea Război Mondial.

“Vom sărbători solemn ziua de 9 mai, aşa cum facem întotdeauna. Să ne amintim de cei care au căzut pentru eliberarea Rusiei şi altor republici ale fostei URSS, pentru eliberarea Europei de flagelul nazist”, a declarat Lavrov.

Mii de civili au fost ucişi în Ucraina şi milioane au fost strămutaţi în urma invaziei ruse care a început la 24 februarie.

Moscova a anunţat un bilanţ oficial de aproximativ o mie de morţi printre soldaţii săi. Ucraina susţine că pierderile Rusiei sunt mult mai mari, potrivit AFP.