Serghei Lavrov: „Occidentul este direct responsabil pentru situaţia umanitară de astăzi şi pentru starea deplorabilă a economiei afgane”

Serghei Lavrov s-a întâlnit, joi, cu ministrul de Externe interimar al Afganistanului, Amir Khan Muttaqi, la Tunxi, China, potrivit CNN. Prezenţa militară timp de 20 de ani a NATO a lăsat ţara „într-o stare deplorabilă”, Occidentul fiind „direct responsabil” de criza umanitară şi economică din Afganistan, iar SUA evită să îşi asume responsabilitatea pentru ”viitorul cetăţenilor şi refugiaţilor afgani”, a mai afirmat Lavrov.

Mar 31, 2022 - 13:10
Mar 31, 2022 - 13:10
Urmărește-ne peGoogle news
Serghei Lavrov: „Occidentul este direct responsabil pentru situaţia umanitară de astăzi şi pentru starea deplorabilă a economiei afgane”
Foto: MFA Russia/ Twitter

Comunitatea internaţională ar trebui să coopereze activ cu noul guvern al Afganistanului, încurajând paşii care vizează recunoaşterea oficială a acestuia de către ONU şi toţi participanţii săi”, a menţionat Lavrov, potrivit agenţiei de ştiri de stat, TASS.

Rezultatele cheie sunt angajate pe hârtie în declaraţia finală a iniţiativei Tunxi, care reflectă punctele de vedere comune ale participanţilor la întâlnire”, a spus el.

Accentul major a fost pus pe asistenţa acordată poporului afgan, care suportă consecinţele prezenţei de aproape 20 de ani a NATO. Au lăsat ţara într-o stare deplorabilă”, a menţionat oficialul rus.

După prezenţa militară de 20 de ani a NATO, însoţită de experimentul eşuat de impunere a reţetelor şi valorilor străine, Occidentul, colectiv, este direct responsabil pentru situaţia umanitară de astăzi şi pentru starea deplorabilă a economiei afgane (...) De aceea, trebuie să-şi asume povara financiară pentru depăşirea crizei şi stabilizarea situaţiei”, a argumentat Lavrov.

Sarcina cheie a comunităţii internaţionale este să ajute Afganistanul în primul rând să rezolve problemele umanitare şi apoi să revigoreze economia. Mesajul principal pentru comunitatea internaţională este că trebuie să fie mult mai proactivă”, a subliniat ministrul rus de Externe.

Washingtonul, aşa cum am văzut de multe ori, încearcă să evite responsabilitatea pentru viitorul cetăţenilor şi refugiaţilor afgani, inclusiv a celor care i-au servit pe americani şi care sunt acum prinşi în «ţări de tranzit» în drumul lor către Statele Unite. Se pare că Statele Unite pot lăsa aceşti oameni în regiune definitiv”, a spus el.

Deosebit de cinic este ordinul executiv al lui Biden de a bloca jumătate din depozitele Băncii Centrale Afgane, sub pretextul necesităţii de a plăti despăgubiri în cadrul proceselor familiilor victimelor atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001. Poporul afgan nu a avut nimic de-a face cu organizarea acestor crime”, a adăugat Lavrov, precizând că „onestitatea intenţiilor americane de a ajuta la stabilizarea situaţiei din Afganistan este îndoielnică”.