Senatul a adoptat inițiativa USR PLUS și PNL de desființare a Institutului Revoluției Române

Senatul a adoptat, marti, in calitate de prim for sesizat, cu majoritatea de voturi initiativa legislativa a USR PLUS si PNL prin care este desfiintat Institutul Revolutiei Romane. Proiectul de lege merge la Camera Deputatilor care va da votul decizional.

Iun 22, 2021 - 21:43
Urmărește-ne peGoogle news
Senatul a adoptat inițiativa USR PLUS și PNL de desființare a Institutului Revoluției Române

La dezbaterile legate de propunerea de lege, senatorul USR PLUS Cristi Berea, a afirmat ca Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 trebuie sa fie desfiintat deoarece nu s-a achitat in mod real niciodata de sarcinile care-i reveneau, conform legii de functionare a al institutiei.

"M-am apucat sa scriu proiectul acesta de lege imediat ce Curtea Constitutionala a admis cererea PSD-ului si a picat legea anterioara, pe care o votasem. Am decis sa depunem, impreuna cu colegii de la PNL, un nou proiect deoarece, din pacate pentru Romania, Ion Iliescu traieste de pe urma sistemului ticalosit pe care l-a creat. Am fost cu totii martori, acum cateva luni de zile, la incercarea patetica a Institutului de a se debarasa de Ion Iliescu: Institutul Revolutiei Romane nu-l mai recunoaste pe Ion Iliescu drept presedinte. Nu e de ajuns. Institutul mistificarii revolutiei romane trebuie sa inceteze sa mai functioneze", a declarat Cristi Berea, potrivit unei postari pe pagina de Facebook a USR.

Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 beneficiaza de un regim juridic atipic in structura institutionala a statului roman, in conditiile in care specificul acestuia este mai degraba al unei fundatii decat al unei institutii publice.

CCR a decis ca legea prin care Guvernul desfiinta Institutul Revolutiei Romane este neconstitutionala.

"Ordonanta de urgenta de desfiintare a Institutului a fost adoptata la finalul lui 2019 de Guvernul Orban, dar majoritatea condusa de PSD din legislativul trecut a respins-o. Actul normativ a fost trimis la reexaminare de presedintele Iohannis, iar noul Parlament a aprobat desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989", mai arata sursa citata.

Pe 15 februarie, Senatul a adoptat, ca for decizional, proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie1989, cat si pentru abrogarea legii de infiintare a IRRD. Propunerea legislativa se reintorsese la Senat dupa ce forma trimisa la promulgare a fost sesizata de catre Guvern la Curtea Constitutionala, cu obiectii respinse de CCR, dar si al unei cereri de reexaminare formulata de seful statului.

Presedintele Klaus Iohannis a trimis, in luna octombrie a anului trecut, legea de respingere a OUG 91/2019 privind desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. El a sustinut ca institutul nu a reusit sa isi dovedeasca utilitatea. IRRD "a generat, prin activitatea sa si contrar obiectivului sau stabilit prin lege, numeroase tensiuni si controverse in spatiul public", a motivat seful statului in solicitarea de reexaminare transmisa catre Legislativ.

Cabinetul Orban a adoptat o OUG, in luna decembrie a anului 2019, care viza desfiintarea Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989.

Ion Iliescu a demisionat de la conducerea institutului

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, si-a dat demisia de la sefia Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Noua conducere interimara a decis sa-l dea afara si pe Gelu Voican Voiculescu, potrivit adevarul.ro.

Pana cand presedintele Klaus Iohannis ii numeste pe noii membri ai acestui for, membrii Colegiului au decis ca interimatul la sefia institutiei sa fie asigurat de Alexandru Mironov.

Prima decizie a lui Mironiv a fost demiterea directorului general al IRRD, Gelu Voican Voiculescu. Mironov a mai hotarat sa-l numeasca in functia de director general pe Ioan Savu.

"Colegiul National a hotarat sa propuna Presedintelui Romaniei consultari cu privire la activitatea viitoare a IRRD si realizarea de dezbateri in cadrul Comisiei Parlamentare a Revolutionarilor din Decembrie 1989 si a Secretariatului de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989", mai precizeaza Colegiul IRRD in comunicat.