Semifinalele EURO 2020: Italia este prima finalistă

Italia este prima finalistă de la EURO 2020. După 1-1 în timpul regulamentar cu Spania, s-a trecut la lovituri de departajare, unde italienii au fost mai inspirați.

Iul 7, 2021 - 00:41
Iul 7, 2021 - 00:43
Urmărește-ne peGoogle news
Semifinalele EURO 2020: Italia este prima finalistă

Din această seară, centrul fotbalului continental a devenit Londra. Euro s-a stabilit pe "Wembley", pentru semifinale și finală. Și ce putea fi mai frumos pentru deschiderea spectacolului decât Italia - Spania, partida cel mai des văzută la CE sau CM. 

A 10-a confruntare directă la cel mai înalt nivel. Până acum, patru victorii albastre și doar una roșie. Dar acel unic succes iberic era în finala Euro 2012: 4-0! Totuși, ultimul duel direct fusese în "optimile" CE 2016, 2-0 pentru peninsulari!

La imnuri, spaniolii au fost gânditori, concentrați. Rivalii latini, explozivi. Au cântat Fratelli d'Italia din tot sufletul. Pe teren însă, cei gânditori și concentrați au avut mingea mai mult. 76% posesie în primul sfert de oră.

Luis Enrique a surprins cu Morata, l-a trecut pe bancă, și Oyarzabal titular în premieră la acest turneu. Ce linie ofensivă: Oyarzabal - Dani Olmo - Ferran Torres, cu vrăjitorul Pedri, în spate! Împreună au 21,5 ani medie de vârstă. Primul 11 blanco, 25,5 ani. Italienii, 28,2! Cu veteranii Bonucci - Chiellini, 70 de ani adunați în centrul apărării. Lipsea Spinazzola, TGV-ul din banda stângă. Emerson, în locul lui.

În iarbă, La Roja a fost în control până la pauză. Mișcare continuă, pase multe, încercând să fisureze zidul din față. Și au fost două ocazii mari. Oyarzabal a uitat balonul singur cu portarul, apoi Donnarumma a parat șutul lui Dani Olmo.

Italienii, mereu la pândă. Cu câteva combinații rapide, erau în fața careului. Și bară, Emerson! Așa s-a încheiat prima repriză. Viteza a crescut. Șansele de gol au alternat. Busquets. Imediat, Chiesa, prima minge pe poartă a squadrei, blocată de Unai. 1-1, șuturi cadrate.

Pe acest fond, cu posesie a Spaniei de peste 60%, peninsularii au declanșat CONTRAATACUL. Devastator. 16 secunde a durat totul. Donnarumma a lansat, Jorginho a prelungit spre Insigne, care l-a deschis pe Immobile. 

Laporte a respins, dar Chiesa, tot el, a finalizat. Superb, din careu, cu efect, la colț. 1-0 (60). Ce fotbalist, Chiesa! Federico e mai bun decât tatăl Enrico! Două șuturi pe poartă, Italia. Ambele, Chiesa. Unul a fost golul.

S-a resemnat Spania? Niciodată! A intrat Morata și chiar el a egalat. Alvaro, mereu în căutarea revanșei. Un-doi cu Olmo și 1-1 (80)! Morata, vârful lui Juventus, marcând după ce i-a depășit pe Chiellini și Bonucci. A treilea meci la rând cu prelungiri pentru Furia Roja. Al doilea și pentru italieni. Fără gol. Penalty-uri!

La loviturile de departajare, 3 jucători au ratat. Locatelli pentru Italia, Olmo și Morata de celalată parte. Italia, în finală!

Gazeta Sporturilor