Șeful Poliției Poiana Sibiului, săltat de mascați - Din „istoricul” impresionant al polițistului: Luare de mită, trafic de influență, tortură, șantaj

Un nou scandal care are în vizor IPJ Sibiu scoate la iveală corupția din rândul personalului MAI, dar şi eforturile de a se face curăţenie în cadrul structurilor acestui minister.

Urmărește-ne peGoogle news
Șeful Poliției Poiana Sibiului, săltat de mascați - Din „istoricul” impresionant al polițistului: Luare de mită, trafic de influență, tortură, șantaj
Sursa foto: OraDeSibiu.ro/ Poliția Română
În urma unor percheziţii domiciliare efectuate luni, 10 ianuarie, în Sibiu şi Jina, trei persoane au fost reţinute, printre care şi şeful de post al Poliţiei Poiana Sibiului, agentul şef Gabriel - Vasile Şoaită (apare pe site-ul Poliţiei ca fiind şef de post, deşi presa locală menţionează, potrivit Adevărul.ro, că ar fi fost mutat disciplinar în cadrul Serviciului Logistică, pentru a nu mai fi în atenţia publicului).
Reţinerile au scos la iveală nu doar problemele actuale ale unui poliţist cu experienţă în sistem, dar şi vechile sale probleme cu legea şi până unde poate ajunge corupţia în interiorul instituţiilor statului.
 
Potrivit Adevărul.ro, care îl citează pe prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, Ion Veştemean, suspecţii, ale căror nume nu au fost divulgate, au fost implicaţi, împreună sau separat, în comiterea mai multor ilegalităţi. 
Deocamdată, acuzațiile sunt de trafic şi complicitate la trafic de influenţă, cumpărare şi complicitate la cumpărare de influenţă, efectuarea de acte de comerţ incompatibile cu funcţia şi complicitate, pentru obţinerea de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuă, şantaj şi complicitate la şantaj, favorizarea şi complicitate la favorizarea făptuitorului, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului. 
Celelalte două persoane reţinute sunt complici ai poliţistului într-unul din cazurile cercetate. 
Potrivit Adevărul.ro, marţi, 11 ianuarie, cei trei au fost propuşi pentru arest preventiv pentru 30 de zile, potrivit portalului instanţelor de judecată, unde apare şi numele celor implicaţi în acest caz răsunător. Decizia va fi dată abia miercuri, 12 ianuarie.
 
În urma acestui caz, s-au repus pe tapet şi alte fapte pentru care poliţistul a fost cercetat, dar până acum nu a putut fi tras la răspundere, din lipsă de probe.
Astfel, anul trecut, tot procurorii sibieni menţionau, potrivit Adevărul.ro, că agentul şef Gabriel Şoaită este cercetat pentru tortură, privare de libertate, şantaj, furt, luare de mită şi abuz în serviciu, după ce un sibian s-a plâns că a fost bătut în pădure, schingiuit în secţia de Poliţie, blocat într-un portbagaj şi ameninţat cu pistolul. 
 
Era vorba despre fapte comise în perioada 2019 - 2021.
Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, citat de Adevărul.ro, poliţistul ar fi surprins un suspect de furt de lemne din pădure. Deşi victima a avut nevoie de mai multe zile pentru îngrijiri medicale, poliţistul a scăpat din lipsă de probe, fiind cercetat în stare de libertate. 
 
La vremea respectivă lucra în cadrul Secţiei 6 de Poliţie Rurală Orlat.
În luna iunie a anului trecut a fost prima dată ridicat de mascaţi, fiind cercetat pentru mită şi abuz în serviciu, uzurpare a funcţiei, purtare abuzivă şi fals intelectual, printre altele. Mita a fost cerută şi primită sub formă de bani şi alimente de la localnicii pentru a-i scăpa de plângeri sau pentru a le soluţiona petiţiile.
 
A fost suspectat şi că a constrâns un consilier local pentru a vota un candidat anume la funcţia de viceprimar. Lăsat în libertate, după câteva săptămâni s-a implicat din nou în comiterea de fapte ilegale. 
 
Acum acelaşi poliţist sibian este cercetat după ce a fost denunţat că a primit o mită de 6.000 de lei pentru a scăpa de puşcărie un bărbat eliberat condiţionat, care a fost prins în vara anului trecut la volan, în Şura Mică, deşi nu deţinea permis de conducere. 
 
Poliţistul şi complicii săi i-au promis că-l scapă de dosarul penal în schimbul banilor. Dar pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, mituitorul şi-a cerut banii înapoi, undeva în preajma Crăciunului. Bani pe care-i dăduse în urma unei „afaceri” perfectate într-o benzinărie din Sibiu. 
 
Doar că poliţistul a pretextat că nu a primit nici un ban şi l-a învinovăţit pe şofer că nu i-a respectat recomandările, pentru a-l scăpa de dosarul penal. Simţindu-se tras pe sfoară, mituitorul a denunţat întreaga poveste autorităţilor. 
 
Împreună le-au întins o capcană complicilor, pe care i-au interceptat în timp ce recunoşteau în cadrul unor convorbiri telefonice cum au împărţit şpaga – 400 de euro către poliţist, aproximativ 500 de euro către intermediar şi restul către celălalt complice.
 
Din cercetări, procurorii sibieni au mai aflat că poliţistul deţine şi o firmă de întreţinere spaţii verzi din parcuri şi cimitire, pe care, deşi era pe numele soţiei, o conducea „din umbră”. 
 
Tot anul trecut, acelaşi agent şef de poliţie a fost surprins aproape de comă alcoolică la volan, după ce s-a oprit cu maşina într-un gard. Trecătorii au ajutat la scoaterea maşinii de pe carosabil, pentru deblocarea traficului, iar agenţii constatatori s-au văzut nevoiţi să-i pună colegului lor fiola alcooltest. Rezultatul a fost de 0,96 mg/l alcool în aerul expirat, dar la analiza toxicologică a reieşit 2,93 g/l alcool pur în sânge. 
 
Şi despre amicii săi, anchetatorii au aflat cum mai reuşeau să facă rost de bani, din fărădelegi. La finalul anului trecut, au provocat un accident rutier, ca să „stoarcă de bani” un bărbat din Jina. Aflaseră că a venit din străinătate mai bogat cu 40.000 de lire sterline, dar şi că obişnuia să se urce la volanul mașinii sale de lux fără să deţină permis de conducere. 
 
L-au urmărit şi într-o seară i-au tăiat calea, provocând o coliziune. I-au propus ca în schimbul tăcerii lor să le dea 2.000 de euro. 
 
Tot 2.000 de euro au primit şi de la o tânără pentru a o ajuta să treacă de examenul auto. Numai că fata a picat la proba practică şi şi-a cerut banii înapoi. Dar bărbaţii i-au promis că o reprogramează în regim de urgenţă şi o ajută să-şi obţină permisul de conducere. 
 
În toate cazurile, suspecţii au lăsat urme, notează Adevărul.ro.
În cazul accidentului provocat la Jina, unul dintre complici a apucat să anunţe incidentul la 112, după ce a văzut că şoferul fără permis fuge de la faţa locului.
A reapelat serviciul de urgenţă pentru a infirma primul apel, dar şoferul i-a denunţat până la urmă, când a realizat că a fost păcălit.
În cazul şoferului eliberat condiţionat de la Şura Mică, anchetatorii au aflat că sancţionarea acestuia a fost surprinsă cu ajutorul echipamentului de înregistrare audio-video „body-cam” pe care agenţii îl aveau asupra lor. Şi astfel s-a dovedit şi mobilul mitei de 6.000 de lei. 
 
Şi tânăra fără permis i-a denunţat, iar în cazul firmei poliţistului s-a aflat că acesta apărea în acte ca administrator, iar la datele de contact ale societăţii apărea numărul de telefon al şefului de post. 
 
Percheziţiile şi reţinerile de luni, finalizate cu prezentarea în instanţă marţi, 11 ianuarie, cu propunerea de arest preventiv, au venit în urma extinderii anchetei, la finele anului trecut:
Prin ordonanţa din data de 28.12.2021 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu s-a dispus extinderea urmăririi penale „in rem” pentru comiterea infracţiunilor de şantaj, favorizarea făptuitorului, complicitate la şantaj, şi respectiv conducere a unui vehicul fără permis de conducere”, a menţionat prim-procurorul Ion Veştemean, potrivit Adevărul.ro.