Șefii din Poliție și Jandarmerie înaintați în grad de președintele Iohannis, de Ziua Națională

În fiecare an, înainte de 1 Decembrie, polițiștii și militarii care îndeplinesc condițiile legale sau au avut merite deosebite sunt înaintați în grad de președintele României.

Noi 30, 2021 - 09:35
Urmărește-ne peGoogle news
Șefii din Poliție și Jandarmerie înaintați în grad de președintele Iohannis, de Ziua Națională

Astfel, șapte jandarmi și 12 polițiști au primit distincțiile de la șeful statului, pe 26 noiembrie.

Printre aceștia se numără șeful Poliției Române, șeful Poliției Capitalei și șeful Jandarmeriei Române.

Numit șef al Poliției Române, din 13 mai 2021, după ce a condus Direcție de Operațiuni Speciale, Benone Matei, a trecut la nivelul următor, de la chestor, la chestor principal de poliție, la nici un an de când a preluat conducerea instituției.

În urmă cu un an, el a fost înaintat la gradul de chestor, fiind singurul polițist care a primit această distincție.

Este unul dintre cei mai ”discreți” șefi din poliție. Nimeni nu pare să știe mare lucru despre el. În momentul în care a fost numit la conducerea IGPR, de către premierul Florin Citu, la propunerea ministrului Lucian Bode, toți cei care îl cunoșteau au avut doar cuvinte de laudă despre el. Toți spuneau că ”știe meserie” și că este ”un vorbitor fluent de limbă engleză”.

Această discreție este atât de mare încât pe site-ul instituției pe care o conduce, în loc de detalii la pagina cu informațiile despre el, este doar o poză, notează Ziare.com.

Benone Mihai Matei, acum chestor principal, și-a început activitatea profesională la IPJ Bacău, unde a fost ofițer de politie judiciară la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate, între anii 1997 și 2005. A avansat în funcție, astfel că în perioada 2005-2012 a fost adjunct al șefului Brigăzii Teritoriale de Combatere a Criminalității Organizate Bacău, urmând ca până în 2015 să fie șef al acestei structuri. În 2009, când avea doar 35 de ani, a asigurat pentru o perioadă scurtă de timp, interimatul la conducerea DGA Bacău.

Din 2015 a venit la București, unde până în 2018 a fost director adjunct al Direcției de Combatere a Criminalității iar din 2019 a devenit directorul structurii. Acum, după alti doi ani a fost numit șeful Poliției Române.

Venind din Bacău, mulți au făcut legături cu procurorul Codruț Olaru, membru CSM și fost sef al DIICOT. Însă Olaru ar fi negat o prietenie cu polițistul.

"Sper că e vorba de o glumă. Asocierile pot fi făcute de oricine. Nu am grija lui Matei", a declarat Codruț Olaru pentru Radio Europa Liberă Romania.

La numai câteva zile de la numirea sa în funcția de șef al Poliției Române, afaceristul Ioan Crișan a fost ucis într-un atentat cu bombă la Arad.

Chestorul Benone Matei s-a dus acolo să coordoneze ancheta. Aceasta pare să fie însă departe de a se fi încheiat.

Unul dintre cazurile răsunătoare rezolvate de DOS, a fost cel din "ZIUA Z" privind gruparea de motocicliști Hells Angels, din noiembrie 2020. Marius Lazăr, șeful clubului de motocicliști Hells Angels București, și cetățenii neo-zeelandezi Matthews Michael Murray și Johnson Marc Patrick au fost arestați în dosarul de trafic de cocaină și asasinate la comandă.

În declarația de avere, de pe site-ul ANI, nu se specifică ce salariu are, acea informație fiind ștearsă din document.

Chestorul Benone Matei are deschise diverse conturi în bănci unde sunt afișate soldurile la zi. Soția sa lucrează la Spitalul de Urgență din Bacău.

Bogdan Berechet

Nici despre averea chestorului Bogdan Berechet nu aflăm prea multe informații. Salariul nu este dezvăluit, însă a primit un dar părintesc de 50.000 de lei dar are și câteva credite.

Unul dintre cele mai mari scandaluri pe care le-a avut de gestionat comandantul poliției București a fost moartea interlopului Emi Pian din august 2020.

La numai 12 ore după ce acesta decedase, fiind înjunghiat de un rival pe o stradă din Sectorul 6, Berechet a declarat că unitatea pe care o conduce face față unor astfel de cazuri.

"Chiar dacă situația nu ne pune într-o lumină pozitivă, avem capacitatea de a gestiona astfel de situații", a declarat comandantul poliției bucureștene.

În această vară, la un an de la scandalul cu interlopii care s-au răfuit după o partidă de barbut, la nivelul conducerii Poliției Capitalei a fost organizat concursul de ocupare a funcției de director al instituției. Potrivit surselor citate de Ziare.com, Bogdan Berechet a câștigat concursul pentru postul de șef al Poliției Capitalei, cu nota 7,76, în timp ce contracandidatul său a obținut nota 5,50.

La examen își depusese dosarul și Comisarul-șef Radu Gavris, prim-adjunct al Poliției Capitalei, însă acesta nu a mai ajuns să susțină proba psihologică, fiind plecat din țară la data programata pentru aceasta.

Acesta fusese numit interimar de ministrul Marcel Vela, în luna ianuarie 2020.

Alin Mastan

Printre cei care au fost înaintați în grad se află și Alin Mastan, șeful Inspectoratului General de Jandarmi (IGJR). El se află la conducerea instituției din 20 octombrie 2020. El a fost la conducerea Jandarmeriei din București inclusiv în timpul protestului din 10 august 2018, dar nu a coordonat operativ intervenția, pentru că s-ar fi aflat în concediu.

Nici din declarația sa de avere nu aflăm ce salariu are ca șef al IGJR, însă soția sa are un venit de peste 44.000 de lei anual, iar copilul său a câștigat din alocație aproape 2.000 de lei.

Marius-Florin Mihăilă

Printre cei care au fost avansați în grad sunt Marius-Florin Mihăilă, de la gradul de comisar șef la cel de chestor. De numele său se leagă un scandal din Academia de Poliție. Publicația pressone.ro anunța că acesta a devenit directorul de cabinet al ministrului Lucian Bode începând cu 9 februarie.

În ordinul de instalare în funcție, semnat de ministru pe 9 februarie, se precizează că Mihăilă a fost mutat de la Academia de Poliție în conducerea MAI unde a fost numit "direct" în funcția de director de cabinet, funcție prevăzută cu gradul profesional de chestor sef de poliție, echivalent cu cel de general cu doua stele din armată.

Alida Moise, directorul medical al Spitalului Gerota al MAI, a avansat de la funcția de comisar-șef la cea de chestor.

Lista șefilor din Poliție și Jandarmerie înaintați în grad:

Conform Legii, aprobarea avansării în grad vine de la președintele României, în cazul chestorilor, la propunerea ministrului de Interne.

Pentru ceilalți ofițeri, ministrul de Interne aprobă la propunerea inspectorului general al Poliției.

Pentru agenți, aprobarea vine din pixul inspectorului general al Poliției, la propunerea șefilor unităților din care aceștia fac parte.

Gradele profesionale de chestor, comisar-şef şi comisar pot fi obţinute numai de către ofiţeri cu studii superioare de lungă durată, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă.

Sursa: Ziare.com