Șefii din Poliție care încalcă legea cu nepăsare: Depistați drogați sau beți la volan, deși ar trebui să fie un exemplu pentru subalterni și societate

Deși ar trebui să fie un exemplu atât pentru societate cât și pentru subalterni, mulți dintre șefii din Poliție încalcă cu bună știință regulile și legile.

Noi 13, 2021 - 18:11
Urmărește-ne peGoogle news
Șefii din Poliție care încalcă legea cu nepăsare: Depistați drogați sau beți la volan, deși ar trebui să fie un exemplu pentru subalterni și societate

Șeful Politiei Rurale Gorj a fost surprins miercuri dimineață, 10 noiembrie, la volan sub influența drogurilor. Comisarul șef Tănase a ieșit pozitiv la consum de opium, la un test făcut în cadrul unei acțiuni ordonată chiar de el.

Acesta este unul dintre ”milițienii” de la IPJ Gorj. Adică din ”nenorociți”, ”bețivi” și ”incompetenți” nu-i scotea pe subalterni. Am avut o mulțime de plângeri din partea lor cu privire la comportamentului lui. El a fost cel care a ”comandat” această acțiune, pentru a-i prinde pe subalternii săi.

În primul rând, conform normelor noastre interioare scopul acestor testări este de a preveni astfel de incidente, nu a de a găsi la ora 12, pe un polițist beat sau drogat în serviciu. Ar trebui ca aceste testări să fie realizate în mod curent la intrarea în serviciu. Ei însă nu vor să prevină”, a explicat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Europol, potrivit Ziare.com.

O colegă i-a spus că trebuie să fie luată în considerare și puterea exemplului și proba de salivă a dat pozitiv la opiacee.

Mai mult, Comisarul șef Tănase nici nu era de serviciu în acea seară. A venit special să îi prindă pe polițiștii care au călcat strâmb. Astfel s-a ales cu dosarul penal pentru conducerea unui autoturism sub influența drogurilor”.

Potrivit Ziare.com, acesta nu ar fi primul dosar deschis pe numele său, în trecut fiind acuzat şi de purtare abuzivă.

În cazul drogurilor, polițistul s-a apărat în faţa colegilor lui, spunându-le că ia tratament pentru răceală şi de aceea i-ar fi ieşit testul pozitiv la droguri.

În 2020, comisarul-şef Iulian Ionică, pe vremea aceea împuternicit în funcţia de director al Direcţiei Control Intern din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), a rămas fără permis, după ce poliţiştii rutieri l-au prins băut la volan, cu o alcoolemie de 0,22 la mie alcool pur în aerul respirat.

Cine greşeşte plăteşte! Am băut şi eu o bere, m-au prins şi mi-au luat permisul”, a fost prima reacţie a comisarului-şef Iulian Ionică, potrivit Adevărul.

Deşi, conform Codului Rutier în vigoare, o alcoolemie de sub 0,40 mg/litru alcool pur în aer expirat se sancţionează cu amendă de la 21 la 50 de puncte şi suspendarea permisului auto pentru jumătate de an, respectiva abatere este mult mai gravă dacă este săvârşită de un poliţist cu o asemenea funcţie de răspundere.

Cu toate acestea, conducerea Poliţiei Române şi cei din fruntea Ministerului Afacerilor Interne au hotărât ca Iulian Vicenţiu Ionică să fie numit definitiv în funcţia de director al Direcţiei Control Intern a IGPR, departamentul care, în principiu, trebuie să facă ordine în instituţie.

Concret, Direcţia Control Intern este unitatea operativă centrală a Poliţiei Române care are ca principală misiune executarea controalelor şi verificărilor la unităţile IGPR.

Între altele, conform reglementărilor interne ale IGPR, Direcţia Control Intern se ocupă şi cu „cercetarea prealabilă a abaterilor de la normele deontologice şi a actelor de indisciplină comise de poliţiştii şi personalul contractual din structurile Poliţiei Române”.

În ianuarie 2020, șeful Postului de Poliție din Cireșu, județul Brăila, a fost prins băut la volan, pe o stradă din oraș. În momentul în care a fost oprit de o patrulă de la Poliția Rutieră, inițial bărbatul de 33 de ani a încercat să fugă, apoi a fost oprit și pus să sufle în fiolă.

Reprezentanții IPJ Brăila au confirmat faptul că șoferul avea o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat și că a fost întocmit un dosar penal pe numele acestuia.

În urma unui filtru realizat de polițiștii rutieri clujeni, la începutul anului 2020, comisarul Dorel Fodorean, șeful poliției din Câmpia Turzii a fost prins beat la volan. Rezultatele analizelor de laborator au indicat o îmbibație alcoolică sub 0,80 mg/l alcool pur în sânge, sub limita prevăzută de Codul penal ca fiind infracțiune. Între timp, s-a pensionat.

Acestea sunt doar câteva dintre cele mai recente aventuri ale șefilor din Poliție, notează Ziare.com.

În 2017, Claudiu Andreescu, un şef de Poliţie din Banat, a condus băut şi a făcut accident la Timişoara, lovind un taximetru. Comisarul din Sânnicolau Mare și-a dat seama imediat că situaţia este gravă, iar martorii spun că ar fi încercat să fugă, apoi să îl mituiască pe şofer ca să nu îl reclame.

Avem o armată de psihologi în poliție. Dacă nu ia OK-ul, nu-l mai trimite în misiuni, nu-l mai pune la ture”, a explicat psihologul criminalist Liviu Chesnoiu, potrivit Ziare.com.

Pe de altă parte, Cosmin Andreica a precizat, conform Ziare.com, că sindicatul său a cerut introducerea testelor anti-alcool și antidrog pentru polițiștii care intră în tură pentru că ”scopul nu este să îi dai în cap omului ci să vezi dacă este în starea psihico-fizică necesară pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu. Pentru că tot așa cum este băut, poate să fie și obosit, să nu se simtă bine. Dacă se depistează alcool sau drog, nu intri în serviciu.

Sursa: Ziare.com