Șef din cadrul IPJ Satu Mare, numit politic: Acuzațiile sindicaliștilor și răspunsul ministrului de Interne

Poliția este vizată de un nou scandal, la Satu Mare, după numirea recentă a primului adjunct al Inspectoratului Județean de Poliție, despre care unii dintre subordonații săi spun că ar fi susținut politic.

Urmărește-ne peGoogle news
Șef din cadrul IPJ Satu Mare, numit politic: Acuzațiile sindicaliștilor și răspunsul ministrului de Interne
Sursa foto: IPJ Cluj/ Arhivă/ Imagine cu caracter ilustrativ

Sindicaliștii de la Europol au semnalat recent că noul șef din IPJ Satu Mare, comisarul-șef Claudiu Butnaru, nu a ocupat niciodată un post de conducere prin concurs și de-a lungul carierei sale s-a mutat de la o structură la alta tot prin numire sau împuternicire.

Despre comisarul-șef Claudiu Butnaru nu se știu foarte multe, notează Ziare.com. Pe pagina web a IPJ Satu Mare nu apare în echipa de conducere deși este al doilea om în instituție.

El nu a ocupat niciodată o funcție de conducere prin concurs. De fiecare dată a fost desemnat sau împuternicit. Mai mult decât atât, în momentul în care a fost desemnat șef la Biroul de Investigații Criminale al municipiului Satu Mare în 2017, care este cea mai mică funcție de conducere din structurile de poliție, a încălcat drepturile colegilor noștri. Adică nu a vut să acorde o normă de hrană specifică celor care trebuie să își desfășoare activitatea în ture singuri.

A trebuit să dăm în judecată instituția. A pierdut procesul instituția, a trebuit să plătească cheltuielile de judecată și a fost obligată la plata acestor drepturi către colegi”, a explicat, potrivit Ziare.com, Cosmin Andreica, șeful Sindicatului Europol.

Apoi a dat concurs pentru funcția de șef birou, pe care oricum o exercitase și a luat nota 5. A picat examenul”, a mai spus sindicalistul.

Se pare însă că, în aceeași zi au fost două concursuri, iar celălalt ar fi luat nota 1,82, în acea vreme făcându-se glume pe această temă în rândul polițiștilor de la IPJ Satu Mare care se întrebau dacă aceasta era nota la concurs sau alcoolemie.

Apoi s-a mutat la Acțiuni Speciale, ”unde colegii s-au răzvrătit împotriva lui, iar de acolo a fost mutat la Crimă Organizată unde, la fel, a stricat atmosfera la nivelul colectivului. I s-a pus în vedere să se mute și de acolo și s-a dus pe funcția de șef Birou Pregătire Profesională”, a declarat Cosmin Andreica, potrivit Ziare.com.

În ziua în care a fost împuternicit, comisarul-șef Butnaru Claudiu, polițiștii au sunat la sindicat și s-au plâns că este sub orice critică să se accepte această împuternicire în condițiile în care el nu are nicio competență profesională și managerială care să-l recomande pentru exercitarea acestei funcții, atât de importantă la nivelul unui inspectorat de poliție, respectiv coordonarea activităților de poliție judiciară.

”El ar veni pe filiera PNL. Este un apropiat al deputatului Adrian Cosma. Cei doi au fost văzuți împreună la diverse petreceri, iar comisarul șef Butnaru l-a invocat de nenumărate ori. Nu este vreo persoană din inspectorat care să nu asocieze numele celor doi.

În momentul în care vine un dosar penal din zona de colaboratori ai PNL, în mod evident îl va suna pe cel care l-a susținut pentru această funcție și-i va spune că persoana respectivă este vizată de un dosar. Este clar că este foarte probabil să se întâmple așa ceva.

În plus, el trebuie să coordoneze toată activitatea de poliție judiciară. Păi care mai este probitatea profesională pe care o poate afișa când a picat examenul cu nota 5 la cea mai mică funcție de conducere. Este sfidător”, a mai spus Cosmin Andreica de la sindicatul Europol, potrivit Ziare.com.

Recent, ministrul de Interne, Lucian Bode, a mers la Satu Mare unde a inaugurat clădirea Serviciului de Pașapoarte. Întrebat de jurnaliști despre postarea Sindicatului Europol cu privire la această numire, ministrul a spus că șeful Poliției Române l-a desemnat.

”Sindicaliștii de la Europol fac multe declarații și este destul de greu să le urmăresc pentru că au un ritm destul de alert în ultima perioadă. Dar dacă au făcut o astfel de afirmație, eu nu am văzut-o, ei ar trebui să știe că un adjunct de inspectorat județean este numit în funcție, fie și împuternicit sau delegat la conducerea respectivei structuri de către șeful Inspectoratului General al Poliției Române care nu este om politic.

Are rang de secretar de stat, dar este un polițist cu o experiență foarte importantă în structurile Poliției Române. În consecință, ministrul Afacerilor Interne, în această situație și în alte situații similare, merge pe încrederea pe care i-a acordat-o șefului Poliției Române în momentul în care el a fost numit de către primul ministru în această înaltă demnitate”, a declarat Lucian Bode în conferința de presă de la Satu Mare, potrivit Ziare.com.

Ministrul a spus că a auzit despre această ”teorie” și a sugerat că șeful Poliției Române îl poate schimba din funcție dacă nu se ridică la nivelul așteptărilor.

Eu am auzit această teorie la sindicat, în special, dar nu numai, că sunt promovați în funcții de conducere la nivel de structuri la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în special în Poliție, oameni cu susținere politică”, a spus ministrul.

Demnitarul a subliniat că atunci când a venit în fruntea acestui minister a găsit, din cei aproximativ 125.000 de angajați 13.123 de funcții de conducere.

Dintre acestea, 4.000 erau împuterniciți – acei colegi cărora li se prelungea 3 luni, 6 luni, un an de zile, mandatul la conducerea respectivei structuri. Printre primele decizii pe care eu le-am luat în fruntea MAI a fost și aceasta de scoatere la concurs toate posturile care sunt ocupate de împuterniciți. Așadar am scos la concurs peste 3.000 de funcții de conducere – de la șeful de post din comuna nu știu care până la șeful Poliției Capitalei.

De la șefi de structuri, la nivel național, până la șefi de servicii și birouri la nivel județean, șefi și adjuncți ai inspectoratelor județene de Poliție. Voi continua acest demers. Și aici, la Satu Mare, toate funcțiile de conducere vor fi ocupate prin concurs așa cum s-a întâmplat în foarte multe județe, anul trecut”, a transmis Lucian Bode, potrivit Ziare.com.

Ministrul a mai subliniat că ”a fost imposibil ca pentru toate aceste poziții ocupate prin împuternicire să fie organizat concurs. Dar, ceea ce este important, aici, la acest IPJ avem o echipă completă la conducere, inspector-șef și cei doi adjuncți. Poziția unde adjunctul este împuternicit se va scoate la concurs și îmi doresc să participe cât mai mulți polițiști bine pregătiți”.

Referitor că a dat un singur examen și a luat nota 5, în 2017 și că se ridică semne de întrebare cu privire la calitatea lui profesională ministrul a lăsat să se înțeleagă că șeful IGPR ar fi trebuit să verifice dacă acesta corespunde sau nu funcției pe care îl desemnează.

”Merg pe încrederea pe care i-am acordat-o șefului Poliției Române. Sunt convins că domnia sa, în momentul în care împuternicește pe cineva verifică despre cine este vorba iar instituția încetării împuternicirii stă în decizia șefului IGPR în condițiile în care acesta nu se achită de obligații și nu se ridică la așteptările cu care a fost investit”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

Sursa: Ziare.com