Perioada de carantină pentru contacții și bolnavii COVID se reduce - Aceleași măsuri sunt valabile și pentru persoanele care intră în România din alte țări

Șeful DSU, Raed Arafat, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Adriana Pistol au susținut o conferință de presă în urma ședinței CNSU de vineri, 7 ianuarie 2022. Contacții direcți ai unui caz COVID vor sta în carantină timp de 5 zile dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile. Cei care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, trebuie să stea în carantină timp de 10 zile. Cei care se infectează cu coronavirus și suferă de o formă ușoară sau medie, se vor izola pe o perioadă de 7 zile.

Urmărește-ne peGoogle news
Perioada de carantină pentru contacții și bolnavii COVID se reduce - Aceleași măsuri sunt valabile și pentru persoanele care intră în România din alte țări

Reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile”, a declarat Raed Arafat.

Adriana Pistol: „Persoanele vaccinate și persoanele care sunt foste bolnave în ultimele 6 luni au deja un anume grad de protecție prin imunitatea dobândită, prin urmare perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este și motivul pentru care am hotărât că perioada de cinci zile este suficientă. Vorbim despre carantină, nu persoanele bolnave. Cele bolnave vor fi izolate timp de 7 zile”.

Adriana Pistol: „Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată și fost bolnav va sta în izolare 7 zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu o persoană bolnavă sau vin din zone roșii sau alte țări.

Persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru 10 zile dacă forma de îmbolnăvire este ușoară sau medie și permit această perioadă, pentru formele severe este evident că vor spitalizate atât cât este necesar”.