Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câștigat premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru Literatură din 2021 a fost câștigat de scriitorul Abdulrazak Gurnah din Zanzibar pentru „abordarea fără compromisuri şi plină de compasiune a efectelor colonialismului şi a destinului refugiaţilor în prăpastia dintre culturi şi continente”, potrivit Academiei Suedeze.

Oct 7, 2021 - 14:58
Urmărește-ne peGoogle news
Scriitorul Abdulrazak Gurnah a câștigat premiul Nobel pentru Literatură

Născut în 1948, în Zamzibar, a sosit în Anglia ca refugiat la sfârşitul anilor 1960. Până să se pensioneze recent, Gurnah a fost profesor de limba engleză şi literatură post-colonială la Universitatea din Kent.

Premiul pentru Literatură este al patrulea Nobel decernat anul acesta.

Premiul Nobel pentru Medicină a fost decernat luni oamenilor de știință americani David Julius și Ardem Patapoutian pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere.

Marți au fost anunțați câștigătorii Premiului Nobel pentru Fizică: Klaus Hasselmann (Germania), Syukuro Manabe (Japonia-SUA) și Giorgio Parisi (Italia) pentru „contribuțiile lor revoluționare la înțelegerea noastră asupra sistemelor fizice complexe”.

Premiul Nobel pentru Chimiea fost acordat miercuricercetătorilor Benjamin List (Germania) și David MacMillan (SUA)pentru dezvoltarea organo-catalizei asimetrice.

În 2020 Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de poeta americană Louise Gluck pentru „vocea sa poetică caracteristică, care, cu frumusețea sa austeră, face universală existența individuală”.

Între anii 1901 şi 2020 au fost acordate 113 premii Nobel pentru Literatură. Numărul laureaţilor de până acum este de 117.

Cel mai tânăr laureat a fost Rudyard Kipling, care a primit distincţia în 1907, la vârsta de 41 de ani, iar cel mai în vârstă, Doris Lessing, care a primit-o în 2007, la vârsta de 88 de ani.

Niciun scriitor nu a primit premiul Nobel pentru Literatură de două ori.

Sezonul Nobel 2021 va continua vineri, cu premiul pentru Pace.

Laureatul premiului Riksbank Sveriges în Ştiinţe Economice, acordat în memoria lui Alfred Nobel, va fi anunţat pe 11 octombrie.

Sursa: HotNews.ro