Scenarii posibile, în cazul unei invazii a Rusiei: Pe unde ar putea intra trupele în România

Generalul american în rezervă Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa și un cunoscător al regiunii Mării Negre, a realizat un raport privind posibilele scenarii ale unui război declanșat de Rusia contra puterilor NATO.

Ian 21, 2022 - 22:30
Urmărește-ne peGoogle news
Scenarii posibile, în cazul unei invazii a Rusiei: Pe unde ar putea intra trupele în România

Raportul a fost întocmit de un grup de experți militari de la organizația americană CEPA, coordonat de generalul american.

Scenariul unui atac al Rusiei asupra NATO prin România nu poate fi ignorat, în condițiile în care, la mai puțin de 500 de km în linie dreaptă de țara noastră, în Peninsula Crimeea, Moscova și-a poziționat zeci de mii de trupe și echipamente militare grele, dominând Marea Neagră. În plus, din punct de vedere strategic, dacă Rusia ar ataca România, ar ține în șah Europa pe două direcții - sudul și Balcanii, dar și centrul.

Un punct strategic al NATO în țara noastră este ”Poarta Focșanilor”. Zona se întinde pe aproximativ 85 de km pătrați, în patru județe - Vrancea, Galați, Brăila și Buzău, între Râmnicu Sărat, Panciu și cursurile Prutului și Dunării.

Potrivit raportului, în acest caz, NATO nu și-ar putea aduce rapid trupele din cauza infrastructurii și a comunicațiilor precare din regiune, dar și a faptului că Rusia are influență în unele puncte de debarcare pentru trupele NATO.

Primul scenariu ar fi o operațiune amfibie de amploare, lansată în Peninsula Crimeea, unde Rusia a desfășurat forțe masive după anexarea ilegală a teritoriului. Aceste forțe pot ajunge în România pe Marea Neagră și pot debarca în zona gurilor Dunării.

Al doilea scenariu presupune ca, înainte de a intra în România, trupele rusești să treacă prin Ucraina și Republica Moldova. Ținând cont că în acest caz ar fi vorba despre pregătiri și dislocări masive de trupe, care implică timp și lipsa ”elementului-surpriză”, experții consideră că acest scenariu are puține șanse să fie pus în practică.

Sursa: Ziare.com